16.12.2017 Belgia-pentueessa ollaan oltu aktiivisia syksyn mittaan. On ollut mukava päästä tapaamaan näitä nuoria, esim. Andin ja Nooran kanssa saimme viettää viikonloppua marraskuun puolivälissä. Andin lisäksi sain tavata Voittaja-näyttelyiden yhteydessä Helsingissä myös Iloa ja Iitaa. Kolmikko edustikin Suomen suurimmassa koiratapahtumassa erinomaisesti. Andi & Iita osallistuivat näyttelyyn perjantaina (Helsinki Winner) ja sunnuntaina (Voittaja 2017), Ilo näiden kahden näyttelyn lisäksi myös lauantaina (Pohjoismaiden Voittaja). Jo lähtökohtaisesti oli hienoa nähdä, miten reippaasti sisarukset käyttäytyivät suuressa väki- ja koirajoukossa ja esiintyivät iloisesti. Myös sijoitukset ja arvostelut & sijoitukset olivat mukavaa ja kehitysvaiheenmukaista luettavaa.

Muutama esimerkki arvosteluista; Andi (pe JUN EH4, su JUN EH2) Tuomari Marja Talvitie: "Hieman lanneosaltaan pitkä vielä ikänsä mukaisesti kevytrunkoinen . Pää saa vahvistua ja vielä liian pyöreä kallo. Hyvä ylälinja ja häntä. Erinomainen karvanlaatu. Liikkuu hieman löysästi edestä. Muuten hyvin ja hyvällä potkulla." Iita (pe JUN EH4 ja su JUN EH4) Tuomari Rune Fagerström: "Erinomainen koko. Hyvät rungon mittasuhteet. Hyvä raajakorkeus. Hyvän mallinen pää. Hyvä otsapenger ja kulmakaaret. Kaunis kaula. Eturinta saa vielä kehittyä. Riittävä rinnan syvyys. Hyvin kulmautunut takaosa. Erinomainen luusto. Pehmeät välikämmenet. Sivulta liikkuu hyvin. Tarvitsee lisää aikaa. Miellyttävä käytös." Ilo (pe JUN EH , la JUN ERI4 ja su JUN ERI2 ) Tuomari Arne Fors, Norja: "Feminine nice type, quite balanced feminine head, good scull, nice expression. Balanced angulations, just enough compact, ok coat for age. Nice side gait, front movement could be better. Typical temperament, correct tail carriage."

Belgiassa asuva Lizzy puolestaan kävi virallisissa luustokuvauksissa ja sai terveen paperit B/B ja 0/0. Kiitos jälleen kasvattien omistajille aktiivisuudesta! :) Oman lauman keskuudessa treenit jatkuvat Ingan kanssa, samoin Tane ja Essi saavat aktivointia viikoittain, ettei elämä pääse käymään liian tylsäksi. Marraskuun kuvat ja joulukuun kuvat kertokoon lisää. Oikein hyvää Joulun aikaa kaikille!

08.10.2017 Syyskuun alussa kokoonnuimme Belgia-pentujen kanssa treffeille Keski-Suomeen, kouluttamaan meitä saapui pitkän linjan noutajaharrastaja Riitta Koivisto (Korven Akan). Hyvin tasaiselta näytti paikalla olleiden pentujen kehitystaso ja saimmekin paljon hyviä vinkkejä ja läksyjä tulevaa talvikautta varten, suuri kiitos Riitta! Treenit ovatkin jatkuneet kaikilla omilla tahoillaan ja toivottavasti jälleen alkuvuodesta pääsemme kokoontumaan uuteen tsekkaustilaisuuteen, kiitos kaikille, jotka pääsitte mukaan! :) Inga aloitti toiset juoksunsa, eli hieman on pidetty lomaa aktiivisemmasta treenaamisesta ja annettu hormonihöyryjen haihtua ja samalla myös aiempien oppien hautua päässä. Andi (Evessin Tintin) kävi edustamassa SNJ:n näyttelyssä, jossa se sai mielestäni erittäin tiukalta tuomarilta kehitysvaiheeseensa sopivan arvostelun laatuarvosanalla erittäin hyvä. Metsästyskauttakin on jo päästy aloittelemaan, kuvia syksyn tunnelmista löytyy syyskuun ja lokakuun kansioista.

02.09.2017 Viikko sitten osallistuimme Tanen kanssa mejäkokeeseen Kuhmossa ja huikean hienon jälkityön päätteeksi Tanesta tuli Suomen jäljestämisvalio, tunne saavutuksesta on todella hieno ja jatkossa Tane pääsee toivottavasti osallistumaan myös käytännön jäljestyksiin. <3 Kokeen tulostaso oli kautta linjan todella huikea, kokeessa valioitui neljä koiraa, joista yksi voitti samalla Kainuun kennelpiirin mestaruuden. Yksi valioituneista oli nuori sukulaiskoira Zara (Belle Fox Playmaker Zara), joten hienot tunnelmat oli tulosten julkaisun aikaan! :) Kuvia kokeen jälkeisistä tunnelmista löytyy elokuun albumista, suuri kiitos kaikille meitä onnitelleille!

20.08.2017 Iloiset uutiset jatkuvat, eilen tuli rallytoko-tuloksia Seinäjoelta, jossa Sera ja Tarja olivat saaneet kolmannen hyväksytyn tuloksen avoimesta luokasta, eli Seran nimi kuuluu nykyään kokonaisuudessaan FI MVA FI NO SE & POHJ JVA TK1 TK2 RTK1 RTK2 Evessin Geisha. Valtavasti onnea jälleen! :) Ja tänään tuli hienoja näyttelyuutisia Heinolasta, jossa Ilo (Evessin Chocolat) sai Kirsi Niemiseltä erinomaisen arvostelun sijoituksen ollessa PN2 ja tuliaisina serti! Paljon onnea Ilo ja Anni! :) Belgiassa asuva kasvattimme Lizzy (Evessin Praline To Flaming Rockstars) puolestaan on saavuttanut heinäkuun lopussa tottelevaisuuskokeessa diplomin ja elokuussa sen silmät on peilattu terveeksi. Huge congrats Lizzy & team! :)

13.08.2017 Iloisia uutisia Toller showsta, jossa Evessin Belgia-juniorit saivat aivan huikean hienot arvostelut tuomari Kati Heiskaselta. Paljon onnea Noora ja Anni (ja kiitos kaksikon viemisestä rotumme arvostettuun erikoisnäyttelyyn!), noilla arvosteluilla kelpaa lähteä jatkossakin valloittamaan kehiä!

Andin arvostelu: (Evessin Tintin)
Hyvin kehittynyt tasapainoinen juniori-uros. Erinomaista rotutyyppiä. Erinomaiset mittasuhteet. Kaunismuotoinen pää valpas ilme. Hyvä kaula. Selkä saa vielä kiinteytyä. Hieman alhainen hännänkiinnitys. Lupaava runko. Sopiva raajaluusto. Keveät tehokkaat liikkeet. Tasapainoiset kulmaukset. Oikea karvan laatu. JUN ERI JUK4

Ilon arvostelu: (Evessin Chocolat)
Hyvänkokoinen, feminiininen narttu. Erinomainen rotutyyppi. Hyvät mittasuhteet. Kaunis, lupaava pää. Ryhdikäs kaula, vahva selkä. Hyvä rungon muoto. Lupaava etuosa. Tasapainoiset, erinomaiset kulmaukset. Sopiva raajaluusto. Eloisat, tehokkaat liikkeet. Oikea karvanlaatu, mutta ei parhaassa turkissa tänään. Hyvä luonne. JUN ERI.

Ja viikko sitten Triple-juniori (Evessin Trappist) oli Kuopion KV:ssa PU2 saaden varasertin, tuomarina Marjatta Pylvänäinen-Suorsa. Paljon onnea ja kiitokset myös Aulille! Kuvia elokuulta.

25.07.2017 Viikonloppuna uutisten suunta kääntyi jälleen iloisemmaksi, kun Tanen kanssa osallistuimme Kuhmossa mejäkokeeseen ja Tanen työnteko oli vakuuttavaa, tuloksena hienosti VOI1-tulos. :) Muutenkin reissu oli oikein mukava, kun saimme yhdistää lomailun ja harrastamisen sopivalla tavalla. Sunnuntaina kantautui iloisia uutisia myös Ruotsista, jossa Tarja ja Sera ahkeroivat ruotsalaisessa mejäkokeessa Piteåssa. Tulostaso oli kaksikolle tuttua ja niinpä Seran tittelirivistö sai jatkoa ja kuuluu tällä hetkellä; FI MVA FI NO SE & POHJ JVA TK1 TK2 RTK1 Evessin Geisha, uusi kuva jälleen highlight-kuvissa. Suuren suuret onnittelut jälleen kerran - meillä on todella moninkertaiset valiojuhlat tiedossa, kun seuraavan kerran nähdään! :) Loma jatkuu vielä hetken ja koiramaisia aktiviteetteja on luvassa vielä niin loman ajalle kuin elokuullekin.

21.07.2017 Viime viikolla kenneliimme osui suuri takaisku, kun Ingan lonkat kuvattiin ja tuloksena olivat musertavat D/D. Osasin jo hieman ennakoida tätä ja siksi kuvautin Ingan näin aikaisessa vaiheessa (yleensä odotan 18-24 kuukauden ikään ennen kuvaamista) ja tulos osoitti liikesilmäni valitettavasti olleen oikeassa. Jalostushaaveilta tippui pohja saman tien ja samalla tietenkin orastaa suuri huoli Ingan pärjäämisestä niveltensä kanssa, vaikka paljon olenkin saanut viestejä siitä, etteivät D-lonkat välttämättä tule koskaan vaivaamaan koiraa mitenkään, kun vain lihaskunnosta pidetään hyvää huolta. Aika näyttää, miten noilla nivelillä pärjätään ja samalla aika hälventänee nyt pinnalla olevaa surua ja pettymystä. Terveys on luonteen ohella ensisijainen tavoitteeni kasvatuksessa ja harmittaa suunnattomasti, etten osannut välttää tällaista asiaa, vaikka kokonaisuutena tähän pentueeseen satsattiin todella paljon. :( Ingan kyynärät sen sijaan onneksi kuvattiin ja lausuttiin terveiksi. Toivotaan koko muulle pentueelle parempaa onnea terveysasioiden suhteen ja itselleni mielialan nousua valtavan harmistuksen mahdollisesti hälventyessä.

Iloisempana uutisena Ingan sisko Iita (Evessin Wafel) sai Oulun KV-näyttelyssä hienosti ensimmäisen sertinsä suuresti arvostamaltani näyttelytuomarilta Kirsi Niemiseltä erinomaisella arvostelulla, joka on täysin Iitan näköinen: "Erinomaista tyyppiä oleva tasapainoinen juniori. Kaunis pää ja ilme. Erinomainen kaula ja oikea-asentoiset lavat. Hyvä runko, hieman pitkä lanne. Erinomainen raajaluusto. Hyvät takakulmaukset ja leveät reidet. Liikkuu erinomaisella askelpituudella. Esitetään hyvin." PN2 ja SERT. Samoin edellisenä päivänä turkkilaistuomari arvioi Iitan erinomaiseksi ja sertifikaatin arvoiseksi, mutta tuolloin sijoitus ei aivan yltänyt ruusukkeisiin saakka. Paljon onnea Iita ja Ansku hienosta näyttelyviikonlopusta! :) Tanen kanssa pääsimme pitkästä aikaa mejäkokeeseen, josta tuloksena VOI3. Toivottavasti ne kaksi jälkivalion arvosta puuttuvaa ykköstäkin vielä jossain vaiheessa osuisivat kohdallemme. ;)

05.07.2017 Kesä on hyvässä vauhdissa ja paljon on ennättänyt tapahtua. Leirielämää on vietetty sekä Tollerileirillä Ruovedellä (paikalla kasvateista belgeistä Andi, Ringo, Iita, Ilo, japseista Raipe, nocturneista Julli sekä meidän oma lauma kokonaan) että SNJ:n leirillä Ähtärissä (paikalla belgeistä Dany ja Inga). Molemmissa olemme Ingan kanssa osallistuneet nuorten koirien noutokoulutukseen ja hyötyneet koulutuksista suuresti. Ingan kanssa on todella mukava tehdä asioita ja se tekee niitä mielellään, tästä on hyvä jatkaa! Leireilyn lisäksi teimme pienen lomamatkan Rovaniemelle ja Ouluun, Oulussa pääsimme tapaamaan kasvattejamme Jullia ja Iitaa treenien merkeissä ja hienoa oli todeta kaksikon tehneen läksynsä tunnollisesti, mikä näkyi edistymisenä osaamisessa. Ingan kanssa olemme jättäneet väliin pari näyttelyä, joihin olin sen ilmoittanut, koska kesäturkki on melkoisen niukka eikä oikein edukseen näyttelykehässä. Triple (Evessin Trappist) sen sijaan kävi pyörähtämässä kehässä Lapinlahdella, tuloksena hienosti PU4.

Multilahjakkuudet Sera ja Tarja viettivät juhannusta Norjassa mejäkokeessa, tämän tiimoilta Seran pitkä tittelirivistö kirjoitetaan nyt muodossa: FI JVA NO JVA FI MVA TK1 TK2 RTK1 Evessin Geisha, valtavan suuret onnittelut jälleen kerran, Tarja ja Sera! Montakohan valiotitteliä ja koulutustunnusta meillä onkaan juhlittavana, kun seuraavan kerran päästään asiaa juhlistamaan? :) Kuvia kesän tapahtumista löytyy näiden linkkien takaa: kesäkuun kuvat, heinäkuun kuvat, highlight-kuvat.

21.05.2017 Kasvatit omistajineen ovat taas olleet ahkeria. Monella suunnalla treenataan ahkerasti alkaneen kauden aktiviteetteja varten ja virallisia tuloksia ovat viime päivityksen jälkeen hankkineet Ringo (Evessin Atomium), joka Tampereen KV näyttelyssä sai ERInomaisen arvostelun ja Triple (Evessin Trappist), joka Varkauden kaikkien rotujen näyttelyssä oli PU2 ja sai ensimmäisen sertinsä. Nocturne-pentueesta taas Julli (Evessin Kaskisavu) avasi jäljestämiskautensa tänään Arton kanssa Hailuodossa, tuloksena hienot 46 pistettä ja AVO1-tulos. Koska ykköstulos oli parivaljakolle jo toinen, ovat jatkossa edessä voittajaluokan jälkikuviot. Paljon onnea Riitta & Ringo, Auli & Triple ja Arto & Julli, olen todella iloinen ja ylpeä, että olette osa tiimiämme! :)

Hieman huolta ovat viime viikon aikana aiheuttaneet Ringon ja Andin (Evessin Tintin) vatsainfektiot, jotka veivät pojat hetkeksi sairastuvalle. Nyt molempien vointi on jo normalisoitunut ja toivotaan, että kyseessä on ollut tilapäinen suoliston toimintahäiriö, joka pysyisi jatkossa poissa. Kiitos sekä Nooralle että Riitalle poikien nopeasta ja hyvästä hoidosta sekä minun pitämisestäni ajan tasalla!

Omassa laumassa edustimme toukokuun toisena viikonloppuna Savon Erätaika -messuilla, jossa kaikki koirat pääsivät edustamaan rotuaan vuorollaan. Inga osallistui kahtena päivänä noutajanäytöksiin, mikä olikin oikein hyvää treeniä edustamisen ohella. Tänään pääsimme Ingan kanssa vierailemaan Biamin -Vauhti-Noudon kenneltreffien koulutuksessa ja saimme paljon hyödyllisiä vinkkejä ja tarpeellisia kotitehtäviä kouluttajaltamme Heikki Nevalaiselta. Lämmin kiitos kutsusta kenneltapahtumaan kasvattajille Tarulle & Nikolle ja Tuijalle, suuri kiitos hyödyllisestä ja mukavasta aamupäivästä Heikille! Ensi viikonloppuna meidän piti Tanen kanssa aloittaa mejä-kausi Kuhmossa, mutta tänään tuli tieto, että koe joudutaan valitettavasti perumaan Kuhmon lumitilanteen vuoksi. Metsissä ja osin myös metsäteillä on edelleen lunta 20-40 cm ja ojat tulvivat, joten jälkiä ei maastoon voida vielä vetää. Kun laji tapahtuu luonnon keskellä, niin on mentävä luonnon ehdoilla myös järjestelyiden suhteen, eli asia on vain hyväksyttävä, vaikka mukavan tapahtuman peruuntuminen harmittaakin. No, kalentereissa on kyllä jatkossa täytettä nouto- ja jäljestystreenien muodossa ja toivottavasti kauden mittaan päästään vielä kokeisiinkin. :) Kuvia toukokuun aktiviteeteista.

01.05.2017 Viikon sisällä ennätti jälleen tapahtua; Sera (FI JVA FI MVA TK1 TK2 RTK1 Evessin Geisha) jatkoi rallytoko-tulosten sarjaa ja kaksikko saavutti hienosti toisen hyväksytyn tuloksen avoimessa luokassa, paljon onnea jälleen! :) Belgiassa asuva juniorityttö Lizzy (Evessin Praline To Flaming Rockstars) puolestaan suoritti hyväksytysti Suomen BH-koetta vastaavan sosiaalisen käyttäytymisen kokeen (Test social behavior), kasvattajana voin sanoa, että aika upeat fiilikset tulee tuota videota katsoessa: https://youtu.be/amjtE8RL9lo Thank you for your amazing job with Lizzy Ines Torremans and also Sari Siikala who gave the best puppy start for Lizzy in Finland!

Näyttelytuloksia saimme myös, kun sisarukset Ilo ja Inga kävivät molemmat Vapun päivänä näyttelyssä, Ilo (Evessin Chocolat) Lahdessa ja Inga (Evessin Spa) Hankasalmella. Molemmat tytöt saivat ikäänsä nähden oikein hienon arvostelun, laatuarvosanana molemmilla oli EH eli erittäin hyvä. Oikein tyytyväinen olen viikon saldoon! :)

23.04.2017 Nämä ovat hetkiä, jolloin kasvattajaa hemmotellaan hienoilla uutisilla: Seralle (FI JVA FI MVA TK1 TK2 Evessin Geisha) ja Tarjalle eilen 22.4. Seinäjoella Rallytokossa tulos ALO 97 pistettä, ja koulutustunnus RTK1. Lisäksi tuomaripalkinto iloisuudesta. Tuomarin kommentti: "Ihana kontakti! Iloista menoa läpi radan, hieno takapään käyttö." Eikä siinä vielä kaikki; Päivän toinen startti tapahtui edellisen tuloksen myötä avoimessa luokassa. Tuloksena täydet 100 pistettä ja luokkavoitto. Tuomarin kommentti: "Vau, mikä suoritus! Sujuvaa yhdessä tekemistä loistavan kisa-asenteen kera!"

Lisäksi juniorityttö Dany (Evessin Dentelle) debytoi eilen Elinan kanssa ensimmäisessä virallisessa näyttelyssään Simpeleellä saaden mukavan ja kehitysvaiheen mukaisen EH/1 -arvostelun. Viikko sitten sen Ilo-sisko (Evessin Chocolat) Annin kanssa teki saman Hirvensalmella ja tuloksena oli hienosti ERI2. Onnea todella paljon kaikille ja kiitos aktiivisuudesta koirienne kanssa, nämä ovat tärkeitä asioita myös minulle, aina sykähdyttää yhtä paljon, kun huomaa oikeanlaisen koira-omistaja -parin kohdanneen toisensa.

29.03.2017 Viime viikonlopun pentunäyttely Jyväskylässä oli hieno uusi kokemus Belgia-pennuille ja uskonpa, että se oli kokemuksena erittäin positiivinen myös pentujen omistajille, ainakin minulle kasvattajana se sitä oli mitä suurimmassa määrin. Lauantaina paikalla olivat uroksista Andi (PEK1) ja nartuista Ilo PEK2, kp, Dany PEK4, Inga PEK3, kp ja Iita PEK1, kp ja ROP-pentu. Esitimme myös tyttönelikolla kasvattajaryhmän, joka saikin kunniapalkinnon ollen samalla ROP-kasvattaja. Tuomari Vesa Lehtonen arvosteli ryhmän seuraavasti: "Ryhmä, jossa hyvät mittasuhteet, tasapainoiset kulmaukset sekä erinomaiset karvanlaadut. Vielä hieman eroavaisuuksia kehityksen vaiheissa, mutta kokonaisuutena hyvin samantyyppiset yksilöt. Rodunomaisesti liikkuvia, reipasluonteisia yksilöitä."

Sunnuntaina olimme paikalla hieman eri kokoonpanolla, tuomarina oli Perttu Ståhlberg. Nartuista Ilo oli ROP-pentu (kp), Inga PEK2, uroksista Triple VSP-pentu (kp), Andi PEK2.  Kasvattajaluokkaa ei sunnuntaina esitetty, koska paikalla olleet koirat olivat mielestäni liian erityyppisiä ko. luokan näkökulmasta. Kiitos hienosta viikonlopusta ja onnea kaikille kasvattien omistajille hienoista arvosteluista ja upean reippaasti ja rennosti käyttäytyvistä punaturkeista, olen ylpeä meistä kaikista!

Ingan näyttelyarvostelut ovat luettavissa tuloksia -sivun kautta. Kuvia näyttelyviikonlopusta löytyy täältä.

4.3.2017 Belgia-pennut alkavat pikkuhiljaa aikuistua, Inga ja Ilo ovat tytöistä ensimmäisenä aloittaneet juoksunsa 7,5 kuukauden iässä. Koulutuksellisesti olemme Ingan kanssa edenneet todella hidasta tahtia, välillä mielessä käy, pitäisikö tehdä sen kanssa enemmänkin, mutta tällä hetkellä tuntuu hyvälle edetä tällä tavoin. Maaliskuun lopussa tapaamme jälleen Suomessa olevien Belgien kanssa Jyväskylän pentunäyttelyn yhteydessä, mukavaa taas päästä näkemään niitä yhdellä kertaa!

Tulosrintamalla luottokaksikko Tarja ja Sera ovat tehneet uuden aluevaltauksen. Tänään Tarja ja Sera starttasivat kaksi kertaa alokasluokassa ja tuloksena oli heti 2 x hyväksytty tulos hienoilla pisteillä 95 ja 99, tästä viimeisimmästä startista myös luokkavoitto. Upea suoritus, paljon onnea!!! :) Kuvatodiste Tarjan ja Seran päivästä täällä.

15.1.2017 Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille! Kennelvuosi alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun kokoonnuimme Belgia-pentujen kanssa loppiaisviikonlopuksi Keski-Suomeen pentuetapaamiseen. Ohjelmassa oli puolivuotiaiden pentujen tilannetsekkaus yleisesti sekä samalla saada suuntaviivoja tulevaa varten ja tarjota pennuille uusi oppimiskokemus leirielämästä. Molempina päivinä oli hieman koulutusta ohjaajille ja pennuille, lauantaina meitä koulutti luottokasvattajamme Kiisu (kennel Hulivilin) ja sunnuntaina koulutustuokioista vastasivat Atti ja Andin omistaja Noora. Kaikkien kolmen koulutusosiot sopivat pennuille erinomaisesti ja saimme paljon sekä vahvistusta nykytilanteessa etenemiseen että myös eväitä ja harjoiteltavaa tulevaan, suuret kiitokset siis vielä  kouluttajillemme! Yksi tärkeä tavoite tapaamisviikonlopulle oli myös päästä vaihtamaan kokemuksia ja tutustua porukan kesken paremmin. Mielestäni myös tässä onnistuttiin, koulutusten ulkopuoliset valveilla oloajat sujuivatkin syöden, keskustellen, saunoen ja sanoinko jo, että syöden. ;) Lauantai huipentui siihen, kun Pipsa-emon omistaja Janiika saapui yllätysvieraana treffipaikalle. :) Janiika pääsi näkemään pennut omistajineen ensimmäistä kertaa yhdessä, viimeksihän kakarat olivat vielä pentulaatikkoiässä, kun Janiika perheineen suuntasi Belgiaan, suuri kiitos, kun pääsit käymään! Ja kiitos kaikille Suomessa olevien Belgia-kasvattien omistajille, että pääsitte paikalle, oli ihana nähdä teitä sekä niitä toiminnanhaluisia, reippaita ja energisiä tollerin alkuja!  (Tuo on muuten herättänyt useammalta taholta positiivista ihmettelyä, että miten ihmeessä kaikki pääsivät paikalle yhtä aikaa. Pidetään se siis meidän tavaramerkkinä jatkossakin, hyvä me!!!) Kuvia viikonlopusta löytyy Belgia-pentujen kuvakansiosta, kiitos Atille viikonlopun kuvaamisesta!

***

18.12.2016 Essi aloitti perjantaina elämänsä kahdennettoista juoksut, eli Joulun ja Uuden vuoden seutu eletään meillä rauhaiseloa. :) Aloitin Belgia-pennuista uuden kuvakansion, jossa nyt kuvia mm. Andin näyttelydebyytistä.

11.12.2016 Pian ollaan jo joulussa. Inga on ohittanut pikkupentuvaiheen, sen piraijahampaat ovat vaihtuneet pysyviin ja sisäsiisteyskin on jo hyvin pitkällä. Etenemme Ingan kanssa hyvin rauhalliseen tahtiin ja tähän mennessä oikeastaan kaikki toiminta on painottunut mukavaan yhdessäoloon ja luottamuksen kasvattamiseen välillämme. Tätä yhteistyötä luodessa olemme päässeet tutustumaan erilaisiin paikkoihin sekä tilanteisiin ja täytyy kyllä todeta, että erittäin rohkea, sosiaalinen ja iloinen koira Ingasta on kasvamassa. Saman oloisia vaikuttavat olevan muutkin eilen 5 kuukautta täyttäneet Belgia pennut, joista  Andi (Evessin Tintin) debytoi ensimmäisenä sisarusparvesta näyttelykehässä ja vieläpä vuoden suurimmassa Voittaja-näyttelyssä. Andi sai tuomari Sanna Kavenilta seuraavanlaisen arvostelun: "5kk ikäinen urospentu. Vielä varsin löysä ja pentumainen. Oikea purenta, hyvä pää ja ilme. Vahva kaula ja luusto. Tasapainoiset kulmaukset, ikään nähden riittävä rintakehä. Liikkuu löysästi edestä, hyvin takaa. Hieman luisu lantio. Häntä voisi olla hapsuttuneempi. Ranteiden pitää vielä vahvistua. Hyvä väri ja karva. Miellyttävä käytös. PPEN1" Hieno arvostelu Andille tuossa ikäväaiheessa, kiitos paljon Noora Andin harjoittamisesta ja viemisestä kehään, olen todella iloinen ja ylpeä teistä! :)

5.11.2016 Syksy kääntyy vähitellen talven puolelle. Inga aloitti pari viikkoa sitten esikoulun Ponderalla ja vähitellen opettelemme sen kanssa elämässä tarvittavia taitoja. Tähän saakka noutajista oppimani perusteella etenemme Ingan kanssa erittäin rauhallisesti, eikä kiire ole mihinkään, mutta opituista perusasioista pidetään aina kiinni ja kaikessa tekemisessä pyritään selkeyteen ja johdonmukaisuuteen. Syksyn aikana Inga pääsi tv-mainokseen ja sen onkin voinut bongata Sairaalatukun mainoksesta Pohjois- ja Etelä-Karjalan sekä Pohjois- ja Etelä-Savon alueilla. :) Muutamia uusia kuvia pääsee myös katsomaan Ingan fb-kansiosta.

Belgia-pentueen kuulumisia kuullaan todella hyvin, kiitos siitä edelleen kaikille! Loppiaisen jälkeen kokoonnumme ensimmäiseen pentuetapaamiseen Keski-Suomeen, tätä odotamme jo kovasti. Pentueen isä Watson on kauden aikana saanut hienoja tuloksia kokeista, joten voimme olla isukista ylpeitä ja toivoa, että geeniperimää on tältäkin osin siirtynyt myös pennuille. Lizzy (Evessin Praline to Flaming Rockstars) matkusti lokakuun lopussa Belgiaan ja on kotiutunut sinne hyvin. Vielä kertaalleen tässä yhteydessä valtavan suuri kiitos Sarille tarjoamastasi huippuhoidosta ja parhaista mahdollisista elämän alun eväistä Lizzylle! <3 And all the best for Lizzy's life in Belgium with Ines, Lindsay and Jelle, we'll keep in touch! :)

Vanhemmista kasvateista Anni ja Tyyne (FI MVA TK1 TK2 BH Evessin Tähkäpää) kävivät uusimassa hienosti viimevuotisen kakkossijansa Kanta-Hämeen noutajien noviisimestaruudessa, paljon onnea! :) Ikävämpiä terveysuutisia tuli Caron (Evessin Kesäheinä) osalta, kun sillä todettiin kuuden vuoden iässä Addisonin tauti. Onneksi Caron vointi on kohentunut ja toivotaan sille useita hyvävointisia vuosia lisää! Kiitokset Miialle kasvattajan pitämisestä  tilanteen tasalla ja Caron hyvästä hoidosta! Ihmiskuulumisista sen verran, että luottamustoimeni Savon Nuuskujen johtokunnassa saa jälleen jatkoa, uusi kolmen vuoden urakka alkaa vuoden vaihteessa. En tarkalleen muista, minä vuonna aloitin ja edelleen vuosien määrä on pieni todellisten konkarien rinnalla, mutta useampi vuosi tulee itselläkin jo täyteen yhteisten asioiden ajamista. :)

1.10.2016 Pennut ovat nyt olleet noin kuukauden omissa kodeissaan ja kaikilla kasvu ja kehitys on päässyt hyvin alkuun. Olen todella kiitollinen siitä, miten aktiivisesti pentujen kuulumisista on tullut tietoa, kiitos siitä kaikille teille pentujen huoltajille! :) Ingallekin on nyt tehty oma sivu ja sen kuvia pääsee katsomaan Ingan fb-kansiosta.

12.9.2016 Viikonloppuna kävin minilomalla Brysselissä saattamassa suuren pentujenhoitourakan tehneen Pipsa-äidin kotiinsa. Pipsan kotiutuminen päättikin pentuprojektin ensimmäisen vaiheen ja nyt jäämme seuraamaan pentueen kasvua ja kehitystä. On siis kiitosten aika ja koska pentueen isän Watsonin omistajat ovat belgialaisia, tulevat kiitokset englanniksi:

Now, when the first period of litter project is over, I'd like to say how thankful I'm for all you people, who made this possible. Many Special Thanks to Janiika, Tapsa & boys, Lindsay & Jelle and Atti of course! Thank you Kiisu and Sari for everything so far, Jaana you've been amazing and allways there when needed, Taru and Tuula thank you for consultant help with my questions. And thank you the new owners of the puppies, it was easy to trust the puppy with you hands. And you all, whose name is no mentioned, thank you for being there! And the dogs, Pipsa & Watson and also Essi & Tane have been amazing! <3

Vaikka viimeaikaiset päivitykset ovatkin pitkälti olleet uusimman pentueen tiimoilta, ovat myös muut kasvatit omistajineen olleet ahkeria. Arto ja Julli (Evessin Kaskisavu) osallistuivat Oulussa 4.9. mejäkokeeseen saaden upeasti tuloksen AVO1, 45 pistettä. Paljon onnea Arto ja Julli, todella hienoa työtä molemmilta! :)

28.8.2016 Belgia-pennut täyttivät tänään 7 viikkoa ja alkavat vähitellen siirtyä omiin koteihinsa. Kokonaisuudessaan pentue on erittäin sosiaalinen ja toimelias ja toivottavasti kaikista näistä energiapakkauksista tullaan kuulemaan jatkossa eri harrastuslajien parissa! Omaan laumaamme jää Inga (Evessin Spa) ja onkin todella mielenkiintoista päästä aloittamaan asioita jälleen pennun kanssa. Nartuista Lizzy (Evessin Praline to Flaming Rockstars) matkaa Sipoon kautta Belgiaan ja muut pennut sijoittuvat Espooseen, Lahteen, Ouluun, Jyväskylään, Tuusniemelle ja Tampereelle. Belgia-pentueelle on tehty sivustollemme oma sivunsa, jonne jatkossa päivitetään kuvat sekä muita tietoja pennuista aiempien pentueiden tapaan. Antoisa, joskin ajoittain myös työläs pentueprojekti lähestyy loppuaan ja pian on taas aika palata normaaliin arkeen. Metsästyskauden käynnistyttyä tuo arki mahdollistaa meille myös pääsyn luontoon, pääsemme toivottavasti kokemaan hienoja hetkiä lintu- ja hirvimetsällä. Palataan vielä pentueprojektiin kiitosten muodossa, kunhan kaikki pennut ovat uusissa kodeissaan. :) Kuvia edelleen lisätty kansioon Pipsan ja Watsonin pennut.

4.8.2016 Pennut kasvavat ja kehittyvät, ne täyttävät viikonloppuna jo neljä viikkoa. Pentujen ollessa kaksiviikkoisia, pentulaatikkoon iski ripuliepidemia, joka tietenkin säikäytti meidän valtavasti, koska noin pienten pentujen kyseessä ollessa ripuli voi pahimmillaan olla tappava infektio. Saimme onneksi välittömästi erinomaisesti toimineet hoito-ohjeet luottoeläinlääkäriasemaltamme Punaturkista ja ohjeiden turvin ripuli saatiinkin selätettyä niin, ettei pentuja esimerkiksi tarvinnut keinotekoisesti nesteyttää. Ajan myötä epidemia helpotti ja sittemmin pennut ovat jo saaneet ensimmäisen matokuurinsa ja siirtyneet myös lisäruokintaan äidinmaidon ohella. Ruoka maistuu kaikkineen hyvin ja pentujen kasvu on tasaista, pikkuhiljaa alkavat myös luonne-erot näkyä. Pennuilla on käynyt myös vieraita, itseoikeutetusti ensimmäisenä saapui Pipsan omistajaperhe heti Suomeen saavuttuaan. He pääsevätkin seuraamaan pentujen kasvua ja kehitystä lähes päivittäin kotiemme lyhyen välimatkan vuoksi ja samalla perheen pojat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä totuttaessaan pentuja alusta saakka pieniin lapsiin. :) Tällä viikolla myös muutamat tulevista omistajista ovat päässeet/pääsevät katsomaan pentuja ensimmäisen kerran ja näitä vierailuja jatkuukin aina pentujen luovutukseen saakka. Pennuilta on myös leikattu kynsiä kahteen kertaan ja tänään ne pääsivät ensimmäistä kertaa aivan lyhyesti ulkoilemaan pihanurmikolla. Uusia kännykkäkameralla otettuja kuvia lisätty pitkin matkaa kansioon Pipsan ja Watsonin pennut. Myös järjestelmäkameralle on otettu kuvia, mutta niiden koneelle lataamisen aika on myöhemmin. Ja ettei aika vaan kävisi pelkkien pentuasioiden kanssa "pitkäksi", sisältyy päiviimme tietenkin aikuisten koirien lenkitystä, hoitoa ja treenausta sekä omalta osaltani myös hieman koetalkoilua ja kehätoimitsijana toimimista sekä uuden peruskurssin organisointia. :)

16.7.2016 Tänään kuului erittäin iloisia kuulumisia näyttelyrintamalta, kun Evessin Samurai eli Raipe sai kolmannen sertinsä todella tyylikkäästi ollen samalla 16 tollerin joukosta ROP. Paljon onnea ja kiitos omistaja Riitta sekä Raipea huippuhienosti handlannut Emilia Mäkinen! Nyt vain viimesilaukset taippareita varten seuraavaksi tavoitteeksi! :) Tuomari Tuula Savolainen saneli Raipesta seuraavasti: "5 v. Tyypiltään erinomainen, kauniit mittasuhteet. Hyvä ylälinja. Kaunislinjainen pää. Hyvä korvien asento. Hyvä eturinta. Tilava runko. Hyvä raajaluusto ja -rakenne. Hieman luisu lantio. Kaunis turkki ja hapsut. Hyvä häntä. Yhdensuuntainen edestakaisliike. Tehokas sivuaskel. Hyvin esitetty. AVO ERI/1, SA, PU1, SERT, ROP" Kuva Raipesta kehässä lisätty kasvattien kesäkuviin 2016.

Heti näyttelyuutisten perään sain kuulla surullisia uutisia saman pentueen Nellistä (Evessin Manga). Nellillä todettiin noin kuukausi sitten nopeasti edennyt imusolmukesyöpä ja eilen illalla Nelli oli nukkunut pois keskuudestamme vain viisivuotiaana. Nelli jäi minulle kasvateistani kaikkein vieraammaksi ja luovutuksen jälkeen näin sitä valitettavasti vain kerran, puolivuotiaana pentutreffeillä. Silti muistan Nellin pentuajalta iloisena sekä energisenä riiviöviipottajana ja päätyipä se sijoittumaan Novascotiannoutajat ry:n valokuvakilpailussakin korkealle viettäessään pikkupentuna laatuaikaa Eve-mummon kanssa. Siellä ne ovat, mummo ja tyttären tytär toivottavasti nyt yhdessä taas, tähtikaaren takana. <3 Iloisempina uutisina taas kerrottakoon, että Anni ja Tyyne (FI MVA TK1 TK2 BH Evessin Tähkäpää) aloittivat virallisen WT-uransa Mustialassa 6.7.2016. Kaksikko teki hienon viiden rastin kokonaisuuden, mutta valitettavasti kahdella rastilla kuulunut pieni (mutta riittävä) ääntely nollasi pisteet. Kokonaisuus oli kuitenkin erittäin hyvä, joten ei kun lisää treenejä ja uusiin kokeisiin! :)

14.7.2016 Pentujen kasvu on lähtenyt kaikilla hyvin käyntiin ja Pipsa-äiti hoitaa vauvojaan hienosti. Facebookin kuvakansiossa on näkyvillä muutamia kuvia pentujen alkutaipaleelta. Pennuille suunnitellut tulevat omistajat ovat saaneet tiedon tulevasta perheenjäsenestään ja jokaisessa kodissa tieto on otettu iloisesti vastaan. Suuri kiitos teille kaikille luottamuksesta jo tässä vaiheessa, toivon vilpittömästi, että sekä tuleva pentu että myös itse kasvattajana täyttäisimme odotuksenne. Kaikille motivoituneista ja hyvinkin potentiaalisista pennun ottajista ei valitettavasti riittänyt pentua. Näiden henkilöiden kanssa olen myös ollut yhteydessä ja lämpimästi tulen suosittelemaan heitä soveltuvissa tilanteissa muille kasvattajille, jotta se oma punaturkkipentu aikanaan myös heidän luokseen saapuu. Ensimmäistä kertaa omilla kasvateillani on käytössä BIOSENSOR-ohjelma, josta Susanna Fontell luennoi SNJ:n koulutuspäivillä maaliskuussa. Ohjelmaa on kuvattu edellisessä Nuusku-lehdessä ja myös internetin kautta löytyy tietoa, mistä on kyse. Lyhyt käsittelyohjelma toistetaan pennuille kerran päivässä ikävuorokausina 3-16 ja eilen oli ensimmäinen kerta. Hienosti pennut ottivat käsittelyn vastaan ja Pipsa-äiti seurasi rauhallisena vieressä. Mielenkiintoista päästä kokeilemaan uutta asiaa pienokaisten kanssa! Läpi pentuprojektin jatkuu tiivis yhteistyö Janiikan ja Tapsan kanssa, jälleen on aika kiittää teitä suuresta panostuksestanne kaikissa vaiheissa, pian päästäänkin jo jatkamaan yhteistyötä Suomen kamaralla, tervetuloa! :)

11.7.2016 Pipsan ja Watsonin pennut syntyivät täsmällisesti laskettuna aikana, eli eilen 10.7.2016. Tuo 10 on sikäli mukava luku, että myös Nocturnet (10.8.) ja Japani-pentue (10.4.) ovat syntyneet samana päivänä kuukaudesta, kasvattajan on näin helpompi muistaa päiväykset. ;) Synnytys sujui hyvin ja muutaman tunnin urakoinnin jälkeen pentulaatikossa Pipsan maitobaarille suunnisti 3 urosta ja 5 narttua, eli pentuja syntyi yhteensä kahdeksan. Pennut ovat erittäin tasakokoisia (syntymäpainot 300-350 välillä, usealla n. 330) ja myös ulkoisesti muistuttavat toisiaan. Valkeita merkkejä on muutamilla pienien sukkien ja valkeiden hännänpäiden verran. Tuntuu, että pennuilla riittää vauhtia jo nyt tosi paljon, sen verran vikkelästi ne vaihtavat paikkaa pentulaatikossa. Pipsa hoitaa pentuja hyvin. Ensimmäiset viikot rauhoitamme pesän kokonaan ulkopuolisten vierailuilta, pentujen neljännestä viikosta eteenpäin ovat pentujen tulevat omistajat tervetulleita vierailuille. Muille pennuista kiinnostuneille lupaamme runsaasti kuvamateriaalia jatkossa, mutta vierailut rajaamme pentujen omistajiin, Pipsan omistajien perheeseen ja lähipiiriin sekä omaan lähipiiriimme, siinäkin tulee olevaan vilskettä jo varsin paljon. :) Ilmoittelemme pentujen tuleville omistajille tämän viikon aikana alustavasti heidän tulevasta perheenjäsenestään, kaikille pennuille on siis hyvät kodit tiedossa.

4.7.2016 Pipsan odotus etenee ja pian käynnistyykin jo yhdeksäs viikko, eli odotus kääntyy loppupuolelle. Lämmin kiitos kaikille pentuetta kohtaan kiinnostusta osoittaneille! Tällä hetkellä näyttää, että pennuille on alustavasti hyvät ja harrastavien omistajien asuttamat kodit tiedossa, tarkennetaan tilanne vielä pentujen synnyttyä määrän ja sukupuolijakauman selvitessä. Sillä aikaa, kun kasvattajan luona keskitytään tulevan pentueen syntymään, kasvatit ovat ahkeroineet eri saroilla, kuva-aineistoa löytyy kasvattien kesäkuvista 2016. :)  Ja kuvia Pipsan odotusajalta ladattu ko. albumiin muutama lisää.

19.6.2016 Lisää uutisia: Tänään Rovaniemen KV-näyttelyssä tiimiämme edustivat menestyksekkäästi Tarja ja Sera (Evessin Geisha). Sera oli PN2 ja sai upeasti kolmannen sertinsä sekä vara-cacibin (joka vahvistetaan myöhemmin CACIBiksi) ja Seran nimi kirjoitetaan nyt muodossa FI JVA FI MVA TK1 TK2 Evessin Geisha! Kasvattaja kiittää nöyränä tätä upeaa parivaljakkoa ja onnittelee sydämestään Evessin ensimmäistä kaksoisvaliota! Juhlia pukkaa jatkossa! :D Seran arvostelu, tuomarina Pekka Teini: "Keskikokoinen, mittasuhteiltaan ihanne, todella tasapainoisesti liikkuva narttu. Hieno pää, kaunis kaula ja hyvä ylälinja, oikea rakenne takana. Hyvä askelpituus, mutta takaliikkeet hieman ahtaat ja etuliikkeet leveät. KÄY ERI/1, SA, PN2, SERT -> FI MVA, VARA-CACIB"

19.6.2016 Paljon on ennättänyt tapahtua viime päivityksen jälkeen. Kesäkuun toisena viikonloppuna olimme kolmattatoista kertaa peräkkäin Tollerileirillä ja saimme Atin kanssa kunnian toimia leirin nome-/wt-ryhmän kouluttajina. Vietimmekin hienon viikonlopun osaavan koulutusryhmämme kanssa ja koulutuksista jäävällä vapaa-ajalla meillä oli ilo tavata ihania Evessin tiimiläisiä, joita leirillä oli jälleen mökkikunnallinen - ja tietenkin myös monia, monia muita harrastajaystäviä. :) Leiriltä suuntasimme suoraan kohti Belgiaa, josta haimme Pipsan äitiyslomalle Suomeen. Pipsan mukana matkusti myös perheen toinen tolleri, Kamu, joka niin ikään aloitti kesälomansa Suomessa omaa perhettään hieman aikaisemmin. Matka sujui hyvin, tasapainoisten ja hyvin koulutettujen koirien kanssa on ilo matkustaa! Kuvia matkalta löytyy täältä ja Pipsan odotusajan kuvia aloin kerryttää tänne. Odotus siis etenee mukavasti. Pipsan ja Watsonin yhdistelmä on herättänyt paljon kiinnostusta noutaja- ja muissa koiraharrastajissa. Tällä hetkellä näyttää, että pennuille on hyviä koteja tiedossa jo ennalta, mutta tilanne elää edelleen jatkuvasti. Koska pentueen kokoa on kuitenkin tässä vaiheessa mahdoton tarkkaan arvioida (sukupuolista puhumattakaan), kannattaa erityisesti urospennusta kiinnostuneiden noutajaharrastajien edelleen ottaa yhteyttä, jos yhdistelmä herättää kiinnostusta. :) Ja edelleen suuri kiitos Janiikalle ja Tapsalle huippuhyvästä yhteistyöstä, joka on ollut korvaamatonta jo tähän saakka! <3 And special thanks also for everything to Lindsay and Jelle, it was pleasure to meet you both and Watson! :)

7.6.2016 Pipsa on ultrattu kantavaksi ja niinpä meille odotetaan pentuja syntyväksi hieman ennen heinäkuun puoliväliä. :)

15.5.2016 Eilen kantautui iloisia näyttelykuulumisia Keminmaalta, jossa tallimme multitalentit Tarja ja Sera osallistuivat näyttelyyn erinomaisella menestyksellä. Sera oli PN3 ja sai samalla toisen sertinsä, tuomarina oli Tuula Pratt. Lämpimät onnittelut Tarja & Sera! :) Tänään Tarja vei Seran luonnetestiin ja tuo iloinen geighatyttö testattiin erittäin kelvolliseksi harrastuskoiraksi myös testin perusteella. Pisteitä tuli + 157 ja samalla Sera testattiin odotetusti laukausvarmaksi. Kiitos Tarjalle Seran testaamisesta ja tuon pienen tolleri-aihion työstämisestä monipuoliseksi harrastuskaveriksi! :)

9.5.2016 Aurinko lämmittää ihanasti ja mikäpäs sen mukavampaa tähän aikaan vuodesta, kuin pentuesuunnitelmien eteneminen! Seuraava Evessin pentue on suunnitteilla Pipsalle (BH Evessin Sensei) ja Watsonille (Flaming Rockstars LordWatson), pentue toteutetaan yhteistyössä Pipsan omistajien Janiikan ja Tapsan sekä Watsonin omistajien Jellen ja Lindsayn kanssa. Pipsan juoksut ovat saavuttaneet juuri parhaat päivänsä ja jos kaikki sujuu hyvin, pentuja odotetaan syntyväksi heinäkuun puolivälissä. Pipsa perheineen asuu Belgiassa, kuten myös Watson omistajineen, astutus tapahtuu Belgiassa, mutta Pipsa tulee synnyttämään ja hoitamaan pennut Suomeen. Elämme siis jännittäviä aikoja ja odotuskuulumisia ja pentuesivua päästään toivottavasti päivittämään tähän vähitellen lisääkin.

2.4.2016 Kevättä näkyvissä! :) Evessien osalta tämä tarkoittaa aktivoitumista mm. kisarintamilla. Kasvateista Sera (FI JVA TK1 TK2 Evessin Geisha) on omistajansa Tarjan kanssa aloittanut uutena harrastuksena agilityn ja hienojen epävirallisten tulosten lisäksi tuloksia on tullut myös virallisissa kisoissa. Sera kisaa agilityssä makseissa ja alku on erittäin lupaava, eli melko pienellä treenillä kokeissa on saavutettu jo tulos Maksi1 E 5,03. Agilityn lisäksi Sera on käynyt talven aikana onnistumassa myös talvinomessa, jossa se esitti alokasluokassa mainion suorituksen, josta kasvattajana olen parivaljakolle erittäin kiitollinen ja tyytyväinen. :) Osallistuin myös Essin kanssa Mäntän talvinomeen, jossa hakuosio sujuikin kohtalaisen hyvin, mutta hakualueella sattunut silmävamma (ilmeisesti havunoksa aiheutti haavauman Essin silmään) vaikutti seuraavana olleen ohjaus-markkeerausrastin suoritukseen ja pisteet jäivät mataliksi, mutta dameja saatiin kuitenkin talteen onnistuneesti. Sera ja Tarja jatkoivat menestystään tänään Kemijärven näyttelyssä, josta Sera sai sertin Leni Finneltä seuraavalla arvostelulla: "Oikeat mittasuhteet, sopiva luusto. Oikealinjainen pää. Miellyttävä ilme, hyvät korvat, kaula ja ylälinja. Niukahko eturinta, hyvät etukulmaukset. Riittävä rintakehä, hyvät takakulmaukset. Oikea askelpituus. Hieman ulkokierteiset takakäpälät. KÄY1, PN2, SERT." Paljon onnea Tarja ja Sera sekä lämmin kiitokseni jälleen aktiivisuudestanne! <3 Lopuksi muutama kuva maaliskuun albumiin.

8.3.2016 Lunta on vielä runsaasti, mutta myös sulanmaan treenikausi lähestyy. Siitä muistutukseksi kuvia kenneltreffeiltämme: Kenneltreffit syyskuussa 2016, suuret kiitokset hienoista kuvista Arto ja Jenni Brusila!

16.1.2016 Kovien pakkasten kausi on saapunut Savoon ja hieman hiljentänyt hieman harrastustoimintaa, mutta onneksi vain väliaikaisesti, sillä nyt jo lämmitellään kovaa vauhtia moottoreita kevättä varten. Vaikka oma aktiivinen harrastaminen onkin ollut tauolla, olemme hyödyntäneet tätä vuoden vaihteen seudun hiljaisempaa aikaa järjestämällä mahdollisuuksien mukaan muutamille rodusta kiinnostuneille tilaisuuden tutustua novascotiannoutajiin. Tämä siis enemmän yleisesti rotukummina eikä kasvattajan ominaisuudessa. Tämäntyyppiset tapaamiset pyrimme aina järjestämään toiminnallisesta näkökulmasta, koska kotona koiramme eivät valitettavasti anna kovin kattavaa kuvaa itsestään. Ensin ne käyvät hetken tervehtimässä vieraita ja sitten vetäytyvät omiin oloihinsa nukkumaan. Ulkoillessa ja noutohommia tehdessä niiden aktiivisuudesta saa huomattavasti paremman kuvan.

Tanen kanssa olemme jatkaneet doboilua jatkokurssilla. Tästä on ollut hyötyä sekä koiran että ohjaajan lihaskunnolle. Essin kanssa taas olemme harjoitelleet doboliikkeitä kotona ja ketterä veteraani nauttii myös tasapainoilusta ja lihaksistonsa käyttämisestä. Essi aloitti juoksut alkuviikosta, joten sopivasti ne menevätkin ohi, kun pakkaskausi alkaa helpottaa otettaan.

***

22.12.2015 Tänään saimme tietoomme Pipsan (Evessin Sensei) geenitestien tulokset tulevia jalostussuunnitelmia silmällä pitäen. Tuloksia onkin jo Pipsan omistajien kanssa odoteltu malttamattomana ja onneksi aloin kysellä niiden tulonopeudesta facebookin puolella, sillä saman tien selvisi, että tulokset ovat jo näkyvissä OFAn sivuilla samanaikaisesti kun odottelimme niistä kirjallista tietoa. Kiitos vielä tätäkin kautta nopeasta avusta Tiina Schleutker ja Noora Lintula! Pipsan tulokset ilmoitin saman tien eteen päin yhdistyksen sivuilla julkaistaviksi ja ne ovat seuraavat; DEGENERATIVE ENCEPHALOPATHY:NORMAL/CLEAR, DEGENERATIVE MYELOPATHY:CARRIER ja JUVENILE ADDISON'S DISEASE: PROBABLE NORMAL. Nyt päästäänkin skaalaamaan uroksia tositarkoituksella, kun on myös tuo testien tuoma lisätieto mukana. Toivottavasti asiat etenevät suotuisasti ja jatkossa päästäisiin nauttimaan jälleen odotetuista pentuehetkistä. :)

Kennel Evessin tonttujoukko toivottaa oikein hyvää Joulun aikaa kaikille! :)

5.12.2015 Loppuvuosi on ollut rauhallista aktiviteettien suhteen, painotus on ollut treeneissä sekä metsästyksessä. Vaikka Essi onkin nyt koepuolelta eläkkeellä, sen tekemisen tarve ei ole hävinnyt minnekään ja aktiivisesti se edelleen osallistuu treeneihin ja "koutsaa" samalla Tanea eteenpäin. Kasvateista Sera, Tyyne ja Raipe ovat edustaneet tiimiä mallikkaasti myös loppuvuodesta. Sera ja Tarja edustivat epävirallisissa agilitykilpailuissa Pellon Rohki-hallilla ALS-hyväntekeväisyys-tapahtumassa. Kaksikko ei ole koskaan aiemmin startannut agilityssa, mutta niin vain sijoittui kärkipaikoille tässäkin lajissa! Sera myös palkittiin Lapin Nuuskujen kiertopalkinnoilla, eli vuoden 2015 tittelit Tottelevaisin Nuusku ja Jäljestys Nuusku ja sai samalla Paras MEJÄ-noutaja sekä Paras TOKO-noutaja -kiertopalkinnot, jokseenkin huikeaa! Tyyne ja Anni puolestaan sijoittuivat upeasti toiseksi Kanta-Hämeen noutajien noviisimestaruudessa, hieno paluu kaksikolta kehiin ohjaajan äitiyslomalta! Raipe taas esiintyi kahtena päivänä erinomaisesti Jyväskylän KV-näyttelyssä, kiitos Emilialle Raipen handlauksesta ja uusia näyttelyitä suunnittelemaan! Paljon onnea kolmikolle omistajineen, olen jälleen ylpeä ja iloinen teistä! Pari kuvaa todisteeksi. :)

Joulu lähestyy ja Evessin tiimissäkin ollaan jo joulutunnelmissa, muutama edustuksellinen tehtävä on vielä ennen joululomaa tiedossa, sitten rauhoitutaankin hetkeksi nauttimaan joulutunnelmasta.

29.10.2015 Syksy on jo pitkällä ja paljon on ennättänyt tapahtua. Elokuun lopussa osallistuimme Essin kanssa Tollerinomeen, josta Essi sai upean ALO1-tuloksen. Seuraavana päivänä Essi edusti Tollershowssa, jossa se oli veteraaniluokan toinen erinomaisella, SA:n arvoisella arvostelulla. Lisäksi tuomari piti Essin päätä ja ilmettä erityisen kauniina ja se kilpaili päivän päätteeksi myös Paras pää ja ilme -kilpailussa. Huikea viikonloppu siis rodun erikoistapahtumien parissa! Oman osallistumisen lisäksi ko. viikonloppuun sisältyi myös vahva talkoilupanos, joten koko rahan edestä tuli jälleen aktiviteettia. :)

Syyskuun alkupuolella kokoonnuimme Evessin tiimin porukalla Pieksämäelle kenneltreffeille viikonlopuksi. Päivät sisälsivät noutotreenausta ja lauantai-iltana juhlistimme porukalla Essin hienoa uraa ja kuvainnollisesti "jäädytimme Essin ja minun pelipaidan". Ihana viikonloppu, paljon hyviä hetkiä ja treeni-innokkaita kasvatteja omistajineen! Samaisena viikonloppuna Sera ja Tarja edustivat Lapin kennelpiirin piirimestaruus mejäkokeessa ja kaksikko teki jälleen tasaisen varmaa työtä saaden ykköstuloksen, joka oikeutti PM-kokeen neljänteen sijaan, paljon onnea jälleen kerran!

Syys-lokakuussa olemme myös päässeet metsästysretkille koirien kanssa. Lintuja on tänä vuonna ollut yleisesti niukasti, mutta muutamia tilanteita on kohdalle sattunut ja koiratkin ovat päässeet töihin. Atilla on uutena aluevaltauksena hirvenmetsästys, joka onkin mukava lisä aiempaan harrastusrepertuaariin. Muutamia kuvia elokuulta sekä kuvia syksyltä.

19.8.2015 Elokuu on edennyt nopeasti, koska aktiviteetteja on ollut runsaasti. Heinäkuun lopulla aloitin Tanen kanssa DOBO-ryhmässä, tarkoituksena vahvistaa erityisesti Tanen selän ja takaosan lihaksistoa, koska olemme huomanneet, että Tanen selkälihakset jumittuvat ja kipeytyvät herkästi rasituksen jälkeen. Ryhmää vetävät DOBO-ohjaajaja sekä koirafysioterapeutti ja viimeviikkoisessa välitarkastuksessa oli jo selkeästi nähtävillä, että Tanen lihaskunto on parantunut. Toisena uutena lajina Tanella on jatkunut VEPE, josta myös sekä ohjaaja (Atti) että Tane nauttivat. Elokuun alussa osallistuin Essin kanssa myös nomekokeeseen Kajaanissa. Essi teki hienoa työtä läpi kokeen ja vain kakkosmarkkeeraukselle ohjaaminen (jonka jouduin tekemään Essin hukattua paikan) pudotti palkintosijan ALO2-tulokseen. Edellä mainittujen tapahtumien ja aktiviteettien lisäksi elokuuhun on sisältynyt useita yhteistreenejä sekä myös kehistelykeikka Joensuun Elokarelia viikonloppuna.

Erään kasvattajaurani huipentuman pääsin kokemaan viime viikonloppuna Tollerimejässä Virroilla. Ennen tuota viikonloppua Sera ja Tarja olivat käyneet neljässä mejäkokeessa, tulossaldona kaikista ykköset pistein 50, 50, 48, 46. Edellä mainitusta suorasta johtuen uskalsin jo odotella kaksikolta hyvää tulosta myös Virroilta, ellei nyt mitään yllättävää tai poikkeuksellista sattuisi. Sera ja Tarja jatkoivat aloittamallaan tyylillä, eli tulosten luvussa sain ylpeänä ja onnellisena kuunnella, miten kaksikko sai viidennen ykköstuloksensa 45 pisteellä ja samalla Evessin kennel sai ensimmäisen jäljestysvalionsa. Ja yhtä iloisena seurasin valiouintia, joka tapahtui juuri oikeassa paikassa, eli Tollerimejässä. Todella paljon onnea Tarja & Sera ja kiitoksia Tarja sinulle kaikesta, mitä olet pienen Geisha-tytön kanssa tehnyt vieden sitä aina vaan uudelle tasolle!!! :) Pari valioposeerausta paikan päältä. Myös Tane teki jäljellä ihan kelpotyötä, kaksi harmillista hukkaa pudotti tulosta, mutta muutoin työskentely antoi kyllä ymmärtää, että silloin, kun hukkia ei tule, on mahdollista saavuttaa huippupisteet. Tällä kertaa tuloksena VOI3.Koe oli jälleen puitteiltaan hieno ja tunnelma korkealla, suuri kiitos yhdistyksemme MEJÄ-toimikunnalle, joka teki jälleen suuren työn viikonlopun onnistumisen eteen! Elokuun alussa myös Kiki ja Henna starttasivat mejäkokeessa. Tuloksena oli AVO3, josta on oikein hyvä jatkaa mejäilyä jatkossakin, paljon onnea Henna ja Kiki! :) Elokuu jatkuu aktiivisena, ohjelmassa on mm. vesilinnustuksen aloitus, epävirallinen rotuhaasteottelu noutajien ja seisojien välillä sekä kuun lopussa Tollerinome ja Tollershow.

26.7.2015 Heinäkuussa osallistuimme Suomen Noutajakoirajärjestön leirille Pieksämäen Partaharjussa. Essin kanssa olimme oikein hyvässä opissa noutokoulutusryhmässä ja Atti ja Tane taas tutustuivat uutena lajina vesipelastukseen, josta sekä ohjaaja että koira vaikuttivat pitävän paljon. Kokeilu ei varmasti jää viimeiseksi tämän lajin suhteen. Leirille osallistuivat lisäksemme Japani-pentueesta Kiki ja Henna sekä Tarja ja Sera. Oli todella kiva päästä viettämään enemmänkin aikaa näiden kasvattien ja heidän omistajiensa kanssa! Leirin aikana tarjosimme myös Essin valiokakkua ja vietimme mukavia hetkiä juhlistaen noutajakoiraharrastusta. Koerintamalla ovat edustaneet Tarja ja Sera, joiden debyytti mejän voittajaluokassa tuotti heti hienon VOI1-tuloksen 48 pisteellä ja luokkavoiton. Paljon onnea jälleen taitavalle kaksikolle! :) Myös Tane pääsi mejäilemään Kuhmon kokeeseen ja hienon jäljestyksen päätteeksi tulokseksi kirjattiin VOI1, 49 pistettä! Muutamia kuvia heinäkuulta: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153155838359011.1073741850.743839010&type=1&l=0b84a8df55 Heinäkuussa on myös lomailtu antaumuksella, elokuussa on tiedossa monenlaista koiramaista menoa, joten ladatuin akuin liikenteeseen! :)

23.6.2015 Kesä on hyvällä alulla ja olemme päässeet mm. nauttimaan huikeasta tollerileiristä koko lauman kanssa. Huippuelämyksenä leirillä oli osallistuminen Sanna Hallgrenin tollauskoulutukseen. Suoriuduimme Essin kanssa koulutuksen aikana tehdyistä tehtävistä mukavasti, vaikka tollausosio meille uusi olikin. Itse noutotehtävät olivat tutunoloisia nome- ja metsästystilanteista. Päivän päätteeksi saimme tehdä bonustehtävänä ohjauksen, jossa linjan päässä oli hanhi. Ja uskomattoman hienolla sisulla Essi ottikin hanhen kantoonsa, ensin se kurkkasi minua kaislikosta ilmeellä, "siis tämäkö?", mutta sitten hanhi tulikin Essin kyydissä varmasti käteen saakka. :)

Näyttelyrintamalla ovat edustaneet Japani-pentueesta Raipe (Evessin Samurai), joka hienosti sai toisen sertinsä ja oli samalla myös VSP Mänttä-Vilppulassa. Paljon onnea Riitta ja Raipe!!! Essi-äiti pääsi myös pitkästä aikaa näyttelykehiin Lapinlahdella ja Rovaniemellä. Lapinlahdella se oli ROP ja ROP-veteraani, Rovaniemellä taas PN3 ja ROP-veteraani. Isoissa kehissä ei jatkomenestystä tullut, mutta nautimme Essin kanssa tunnelmasta ja huippuhetkistä täysillä. Pääsimme osallistumaan myös nome-kokeeseen Pieksämäellä. Koe oli todella mukavan tuntuinen, mutta valitettavasti Essin haku jäi tehottomaksi, joten tulokseksi saimme muuten ihan mukavasti sujuneista osioista ALO3 ja jälleen hyvän mielen yhdessä tekemisestä. :)

Muutamia kuvia toukokuulta ja kesäkuulta: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153074806079011.1073741848.743839010&type=1&l=7c92e34f7a

23.5.2015 Essi saavutti viime tiistaina toisen hyväksytyn VAHI1-tuloksen ja sen myötä Essin nimeen voidaan liittää uusi titteli, eli virallisesti Essin nimi kirjoitetaan nyt FI MVA FI JVA FI KVA-J TK2 Hulivilin My Happiness. Essin saavutus on rodun parissa historiallinen, sillä se on ensimmäinen novascotiannoutajanarttu, joka on saanut hyväksytyt VAHI-tulokset (muutamalla uroksella on VAHI1-tulos ennen Essiä) ja kaiken kaikkiaan aivan ensimmäinen novascotiannoutaja, jolla on hyväksytty HIRV-J –tulos sekä KVA-J valion arvo. Olemme todella iloisia ja ylpeitä lahjakkaasta monitoimi-Essistämme ja kiitämme jälleen kerran kasvattaja Kiisua ja Essin isän Kössin omistaja-Anninaa (kennel Redadict), että mahdollistitte aikanaan Essin ja sen sisarusten syntymän ja Essin tulon meidän laumaamme. Ei varsinaisesti harmita!!! :) :) Tänä aamuna huomasimme, että Essillä on alkanut juoksut, joiden alku olikin jo odotettavissa.

Sukulaisten kuulumisista iloisia uutisia on tämän vuoden puolella tullut Essin veljeltä Luigilta (FI MVA TK1 Hulivilin Happy Hour), josta tuli Suomen muotovalio tammikuussa, kun se sai kolmannen sertinsä Ilomantsissa. Erämessuilla edustaessamme tapasimme puolestaan Tanen veljen Onnin (Evessin Virvatuli) omistajat, jotka kertoivat, että Onni toimii käytännön metsällä kuin ajatus ja omistaja on päässyt myös hyödyntämään sen tollaustaitoja käytännössä. Tällaista oli erittäin mukavaa kuulla! :) Surullinen uutinen sen sijaan oli Essin siskon Huldan (FI JVA Hulivilin Happy Hulda) nopea menehtyminen huhtikuun lopulla maksasairauteen, mahdollisesti diagnoosina oli kasvain maksan tai sappiteiden seudulla, kuten Eve-äidilläkin. Osanottomme vielä tätäkin kautta Huldan perheelle!

7.4.2015 Japanisisarusten tokomenestys jatkuu, sillä eilen Sera (Evessin Geisha) ja Tarja saavuttivat Pellossa kolmannen avoimen luokan ykköstuloksen hienoilla pisteillä 173 luokkavoiton ja koulutustunnuksen TK2. Sera myös palkittiin helmikuussa Pohjois-Karjalan Noutajakoirayhdistyksen vuosikokouksessa Tokon Tottelevaisin ja Vuoden Pohjois-Karjalainen Noutaja -pokaaleilla, paljon onnea ja kiitos Tarja ja Sera erittäin monipuolisesta ja osaavasta aktiivisuudesta lajien parissa! Myös Essi palkittiin jo toisena vuonna peräkkäin Vuoden Savon Nuusku -palkinnolla, joten hienosti ovat äiti ja tytär jättäneet tassunjälkiään savokarjalaiseen noutajakoiratoimintaan. :)

8.2.2015 Kasvatinomistajat ovat jatkaneet aktiivisina, eilen kävi Caro (Evessin Kesäheinä) Miian kanssa näyttelyssä Vironlahdella tuloksella EH2 ja tänään Kiki (Evessin Sakura) tokoili Hennan kanssa tunnuksen TK1 hienoilla pisteillä 187 ja KP, sijoitus oli luokassa toinen. Kasvattaja kiittää jälleen aktiivisuudesta ja onnittelee! :)

5.1.2015 Vuosi vaihtui ja aika aktiivisen oloinen näyttäisi tämä tulevakin olevan. Monipuolista harrastamista jatkamme Essin ja Tanen kanssa jatkossakin, helmikuussa veteraani-iän(!) saavuttavalle Essille ei enää sen suurempia tavoitteita aseteta, se saa osoittaa enemmän osaamistaan käytännön töissä ja treeneissä, mutta toinen VAHI1-tulos olisi hienoa saavuttaa. Rallytokoa jatkamme tammikuun kurssilla mielenvirkeyden ylläpitämiseksi myös. Tanen kanssa on tarkoitus edetä nome-puolella, myös mejäilyä jatketaan voittajaluokassa ja toivottavasti Atti myös innostuu tokoilemaan sen kanssa virallisestikin. Koiramäärä vaikuttaa tällä hetkellä sopivalle, joten tällä hetkellä emme suunnittele lauman kasvattamista. Tekeville ihmisille tuntuu myös olevan edelleen kysyntää, joten minua tullaan tulevanakin vuonna tapaamaan muutamassa näyttelytoimikunnassa, koulutuksissa, kehätoimitsijana sekä mukana talkoilemassa kokeissa ja yhdistysten tapahtumissa. Oikein hyvää ja aktiivista alkanutta vuotta kaikille! :)

 

Uutisia vuosilta 2013-2014