UUTISIA

21.12.2014 Paljon on mahtunut tapahtumia syksyyn sitten viime uutispäivityksen, päällimmäisinä tietenkin Tanen NOU1-tulos syyskuussa sekä Even äkillinen poismeno lokakuun alussa nopeasti edenneen sappiteiden sairauden vuoksi. Eveä kaipaamme edelleen suuresti, mutta elämä on jatkunut eteenpäin. Essi aloitti syksyllä uuden harrastuksen, eli rallytokon, josta olemme saaneet mukavaa vaihtelua arkeen. Kauden huipennuksena Essi saavutti ensin ensimmäisenä tollerinarttuna Suomessa VAHI1-tuloksen käytännön jäljeltä, sekä viikko sitten aivan ensimmäisenä rotunsa edustajana Suomessa hyväksytyn HIRV-J -tuloksen. :) Kasvateista puolestaan Sera ja Tarja tokoilivat upeasti AVO1 -tuloksen kunniapalkinnon kera pistein 180,5. Kasvattaja kiittää ja onnittelee jälleen!

Ihanaa Joulun aikaa ja Kiitos yhteisyöstä kaikille kasvateilleni perheineen, ystäville, yhteistyökumppaneille sekä teille jokaiselle, jotka tämän toivotuksemme käytte lukemassa!

31.8.2014 Viime viikonloppuna "kesälomakiertueemme" jatkui ensin Essin kanssa Hämeenlinnan Renkoon Tollerinomeen ja seuraavana päivänä Even ja Essin kanssa rotumme erikoisnäyttelyyn Tollershowhun Riihimäelle. Nomekoe oli suunniteltu monipuoliseksi ja se vastasi hienosti metsästyksenomaisia tilanteita. Essin kanssa yhteistyö kokeessa sujui paremmin kuin koskaan, suorituksen aikana tuntui oikeasti siltä, että hengitimmekin samaa tahtia ja yhteen hiileen puhaltaminen näkyi ja tuntui koko ajan. Koe alkoi maa-alueen haulla, josta koiran haluttiin palauttavan kolme riistaa. Essi hakikin tehokkaasti ja nopeasti alueella olleen fasaanin sekä kaksi varista. Sen jälkeen siirryttiin rantaan, jossa veneestä heitettiin kakkosmarkkeeraus lokeilla veteen. Essi haki ensin lähemmäksi heitetyn lokin, mutta toista hakiessaan unohti tarkemman paikan ja ajautui vesialueen takana olleelle maakannakselle. Pyysin tuomarilta lupaa ohjata Essin toiselle pudotukselle ja käsimerkistä se suuntasikin oikeaan paikkaan ja lokki saatiin talteen. Tämän jälkeen koiraa seuruutettiin pieni matka ja se lähetettiin toiselle maahakualueelle. Kun koira lähti hakuun, ohjaaja jatkoi toimitsijoiden kanssa matkaa, jolloin koiran oli osattavat jatkaa työskentelyä, vaikka ohjaaja ei enää ollutkaan alkuperäisessä paikassa. Essi löysi myös tästä hausta nopeasti fasaanin ja pääsimme siirtymään seuraavaan tehtävään, joka oli laukauksella motivoitu lyhyt linjaohjaus vedessä olevalle lokille. Lokki saatiin helposti ylös ja koe jatkui haulla. Essi jatkoi tehokasta hakua palauttaen hausta kaksi vesi alueen lokkia ja kaksi maa-alueen varista. Tuomari antoi meille hyvää palautetta ja sanoi, että ainoastaan tuo selkeä ohjaaminen toiselle markkeerauslokille pudotti meidät tavoittelemasta ykköstulosta. Olin todella tyytyväinen Essiin, huippuhyvältä tuntuneeseen yhetistyöhömme sekä ALO2-tulokseemme! :) Palkintojen jaossa saimme mukaamme myös Ennen kuin -kiertopalkinnon, joka annetaan koiralle, joka on ollut erittäin lähellä hyvää tulosta ennen kuin jotain on tapahtunut. Seuraavan päivän Tollershow oli myös hieno tapahtuma, Eve esiintyi veteraaneissa saaden itsensä näköisen arvostelun, Essin saama arvostelu taas ei ole niitä tyypillisimpiä Essin saamia, mutta makuasioista emme voi tunnetusti kiistellä. ;)

Ennen viime viikonlopun tapahtumia ehdimme käydä vesilinnustuksen aloituksessa Maarianvaarassa. Lintuja näkyi ylipäätään aikaisempia vuosia vähemmän, mutta koirille saatiin hieman töitä ja muutama lintu saaliiksi, joten aloituksen tavoitteet täyttyivät. Eve ja Essi aloittivat juoksunsa juuri sopivasti lauantaisen nomekokeen jälkeen, joten seuraavat kaksi viikkoa onkin niiden harrastusrintamalla hieman rauhallisempaa aikaa. Tanella on taas tyttöjen juoksuissa hieman kestämistä, mutta koetamme aktivoida sitä niin, ettei kaikki sen aika mene naisten perään haikailuun. Kuvia elokuulta löytyy täältä: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152404729749011.1073741842.743839010&type=1&l=3fb3b9c259

19.8.2014 Viime viikonloppuna Tollerimejään osallistui suureksi ilokseni neljä Evessiä, eli kolmasosa kasvateistani! :) Tulokset olivat mukavaa luettavaa; Caro (Evessin Kesäheinä) jäljesti Miian kanssa AVO3-tuloksen. Kahden todella jälkitarkan osuuden jälkeen Caro ilmeisesti hieman väsyi ja riistan jäljen johtivat viimeisellä osuudella kahteen hukkaan, mutta lupaavaa ja hienoa työtä kokonaisuudessaan. Raipe (Evessin Samurai) osallistui Riitan kanssa niin ikään ensimmäistä kertaa mejäkokeeseen ja tuloksena erittäin hienosti AVO2. Raipellakin tuo yksi hukka tuli viimeisellä osuudella, arvostelu oli erittäin lupaava jatkoa ajatellen. Tane osallistui voittajaluokkaan ja sen jäljestys noudatteli kennelsukulaisten kaavaa hukan osalta, eli viimeisen osuuden puolessa välissä se otti yhden hukan. Kulmilla se teki todella laajoja lenkkejä kulman selvittääkseen, joten palkintosija putosi VOI3:n, vaikka hukkia olikin tuo yksi. Sinällään "onni", että tuli tuo yksi selkeä hukka, sillä jos tulos olisi ilman hukkaakin lenkkien vuoksi pudonnut VOI2:n, olisi harmistus ollut todella suuri. Evessien parhaasta potista vastasivat Sera (Evessin Geisha) ja Tarja, jotka voittivat avoimen luokan upealla 50 pisteen jäljestyksellä! Tuomari luki Seran koepöytäkirjan liikuttuneena ja niinpä tuo kaksikko jatkaa jäljestämistään voittajaluokassa kuitattuaan avoimesta luokasta kaksi kertaa 50 pistettä. Upeaa, hienoa ja mahtavaa, Tarja ja Sera! Avoimen luokan toinen oli sukulaistyttö Nasu (Bellefox Chicago Justine) hienosti 49 pisteellä, joten upeasti nämä jäljestysgeenit näyttävät suvussa kulkevan. Paljon onnea team Bellefox! Haluan jälleen tässä yhteydessä kiittää kasvattejani aktiivisuudesta ja sopivasta yllytyshulluudesta tutustua ja tulla harrastuslajien pariin! :) Tässä vaiheessa myös japanisisarukset ovat osoittaneet minulle kasvattajana jalostuskelpoisuutensa, joten myös pentuesuunnitelmat tulevaisuudelle laitettaneen vähitellen vireille. :)

12.8.2014 Janiika ja Pipsa jatkoivat ahkerointiaan sunnuntaina Mikkelin mejäkokeessa, jossa parivaljakko sai hienon ykköstuloksen (45p.) ensimmäisestä mejäkokeestaan, paljon onnea upealle parivaljakolle ja taustajoukoille kotona! :) Monitoiminaiset Tarja ja Sera taas osallistuivat samana päivänä ensimmäistä kertaa tokon avoimeen luokkaan tehden odotetusti tasaista työtä ja saaden hienosti AVO2-tuloksen. Korkean pistekertoimen kaukokäskyjen nollaantuminen pudotti kaksikon ykköstuloksesta, mutta erittäin hienoa työtä joka tapauksessa, onnea! Nocturne-pentue täytti sunnuntaina neljä vuotta, paljon onnea vielä Tane, Tyyne, Caro, Rokka, Julli, Onni ja Attila! Viikonloppuun mahtui myös osaltani talkoilua Maailmanvoittaja-näyttelyssä Helsingissä sekä sunnuntaina kyyhkynmetsästystä Essin kanssa riistakurssilaisten ryhmässä, joten mukava koiramainen meno jatkuu.

3.8.2014 Kahteen viime viikkoon on mahtunut jälleen paljon sellaisia hetkiä, joista syntyviä muistoja vaalitaan pitkään ja huolella. :) Heinäkuun puolenvälin jälkeen Tane osallistui taipumuskokeeseen ja kokeen alku näyttikin odotetusti ihan lupaavalle, mutta neljän palautetun variksen jälkeen se meni rannassa olleelle viidennelle varikselle, nuuhkaisi sitä, mutta pulahtikin uimaan sen sijaan, että olisi palauttanut vaakun Atille. Atti sai lähettää Tanen vielä kaksi kertaa uudelleen, mutta tuo varis ei enää valitettavasti noussut ja koe keskeytyi siihen. Hieman vielä lisää harjoitusta, niin eiköhän Tane hoitele Atin kanssa homman kotiin päin kunnialla. Seuraavana viikonloppuna järjestimme Evessin kenneltapaamisen Kaavilla. Tapaamiseen sisältyi lauantaipäivän ajan noutotreenejä pienryhmissä Maarianvaarassa sekä erittäin antoisat illanvietot nuotiolla perjantaina ja lauantaina sekä sunnuntaina vielä kennelin oma match show ja Tyynen omistajan Annin luentokooste nometreeneistä. Todella paljon kiitoksia teille kaikille aktiivisille osallistujille, tunnelmakuvia viikonlopulta ja muistakin viimeaikojen tapahtumista löytyy täältä: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152359349274011.1073741841.743839010&type=1&l=5b25c575d6

Kasvatit omistajineen ovat myös olleet jälleen erityisen ahkeria; Sawoshowssa edustivat japani-siskokset Pipsa (Evessin Sensei) ja Sera (Evessin Geisha). Sera oli paikalla perjantaina ja todettiin erinomaiseksi rotunsa edustajaksi. Pipsa sisko oli paikalla perjantaina sekä lauantaina ja perjantaina se oli hienosti PN4, mutta lauantaina sija parani vielä, jolloin Pipsa oli PN3 ja sai ensimmäisen sertinsä. Sunnuntaina Pipsa jatkoi näyttelyturneeta Mikkelissä, jolloin sijoitus parani entisestään Pipsan ollessa upeasti ROP ja tuliaisina oli toinen serti, todella paljon onnea Janiika ja Pipsa sekä koko perhe, tämän viikonlopun jälkeen se on enää yhtä vaille valio! :) Tarja ja Sera puolestaan vaihtoivat näyttelyvermeet mejävarusteisiin ja tänään kaksikko osallistui ensimmäiseen viralliseen mejäkokeeseensa valtavan hienolla menestyksellä ja arvostelulla tuomari Markku Hassiselta: "Lähtömakaus tutkitaan huolella ja siitä opastettuna 1. osuudelle. Koira etenee 1. osuuden tarkkaa työtä tehden vain pienin tarkasteluin 1. kulmalle, joka tarkasti. Makaus osoitetaan erinomaisesti. 2. osuus erinomaista jäljestystä 2. kulmalle, josta tarkasti 3. osuudelle. Makaus osoitetaan erinomaisesti. 3. osuus erinomaista jäljestystä aina kaadolle saakka. Sorkan nappaa heti suuhunsa. Erinomainen ensikertalainen jäljestäjä, jota ohjataan tänään miellyttävästi maastoon sopivalla vauhdilla. Erinomainen suoritus parivaljakolta. 50 pistettä, AVO 1." Megamaanisen valtavat onnittelut, Tarja ja Sera, viisikymppisiä tulee jäljestäjille kohdalle todella harvoin! :)

14.7.2014 Kasvatit omistajineen ovat kesän aikana olleet ahkeria, mikä näkyy hyvien ja kasvattajalle erittäin mieluisten tulosten muodossa. Viime viikkoina tuloksia on tullut Tyynelle (FI MVA TK1 TK2 BH Evessin Tähkäpää), joka kävi luonnetestissä ja arvioitiin odotetusti tasapainoiseksi, joskin erittäin vilkkaaksi yksilöksi, jolle luonnetestin osiot olivat välillä huvipuistolaitteiden kaltaisia hassutuksia. :) Tyynen velipoika Julli (Evessin Kaskisavu) puolestaan aloitti virallisen mejäuransa saaden Arton kanssa hienosti ensimmäisestä kokeestaan AVO3 -tuloksen, paljon onnea Jullille perheineen! Pipsa (BH Evessin Sensei) taas hankki Janiikan ohjaamana BH-tunnuksen nimensä eteen suoritettuaan erittäin mallikkaasti käyttäytymiskokeen juoksujensa parhaina päivinä, suuret onnittelut! Heinäkuun hienoihin tulosfiiliksiin erittäin suuren potin toivat Sera (TK1 Evessin Geisha) ja Tarja, jotka viime lauantaina osallistuivat taipumuskokeeseen Karstulassa ja Sera sai odotetusti NOU1 -tuloksen. Todella paljon onnea ja lämmin kiitos, Tarja ja Sera! :) Tanen (TK1 Evessin Täysikuu) kanssa on osallistuttu viime aikoina kahteen mejäkokeeseen, mutta niiden tulokset ovat jääneet toistaiseksi heikoiksi. Ensimmäisen näistä kahdesta kokeesta keskeytin, koska jäljestys ei alusta lähtien tuntunut normaalilta Tanelta ja toisen hukan koitettua en halunnut enää päästää sitä jatkamaan työskentelyä sillä tuntumalla. Eilinen koetuntuma Kuhmossa oli jo paljon parempi, mutta valitettavasti aivan jäljen päältä lähtenyt metsopoikue sai Tanen herpaantumaan ja kun kielsin sitä reippaasti riistan perään poistumisesta, sen kulmatyöskentelykin taisi kärsiä ja koe keskeytyi kolmeen hukkaan. Saimme kuitenkin mennä jäljen harjoitusmielessä loppuun ja kaksi viimeistä osuutta menikin hyvin ja kulmat tarkasti, kun otin Tanen takaisin jäljelle niin, että se sai suorittaa uudelleen toisen kulman, joka sillä meni pitkäksi. Kulmalle tullessa jarrutin sen vauhtia hitaaksi, jolloin se sai kulman ideasta kiinni (se hakee luonnostaan oikealta ja vasemmalle kääntyvät ovat sille selkeästi vaikeampia) ja viimeisen kulman Tane jo piirsikin nenällään viivottimen tapaan. :) Loppuosio neljännestä osuudesta meni erittäin hyvällä imulle ja sorkalle päästyään Tanellakin oli voittajailme, joten jatkamme kulmaharjoituksia ja kokeilemme jatkossa harjoitusten tehoa kokeissa.

15.6.2014 Kahteen viikkoon on taas mahtunut paljon ikimuistoisia harrastushetkiä! Makeimmalta maistuu tällä hetkellä Essin saama ALO3-tulos Uuraisten nomekokeesta. Koe käytiin helteisissä olosuhteissa, mutta saimme suoritettua onnistuneen kokonaisuuden ja ainoastaan ylösottamatta jäänyt toinen markkeeraus ja ajoittaiset vauhdin hidastumiset hakuruudun pehmeällä pohjalla himmensivät muuten hyvää suorittamista. :) Myös eräs kesän huipentumista, eli Tollerileiri hujahti hetkessä ohi. Ehdimme kuitenkin järjestelytouhujen ohella Atin kanssa tapaamaan tuttuja sekä pitämään sunnuntaina malttikoulutusta parin tunnin verran Himoksen huipulla, kiitokset kaikille kanssaleireilijöille mukavasta viikonlopusta! Eilen taas osallistuimme Atin ja Essin kanssa Karttulan kennelkerhon järjestämään VAHI-koulutukseen, laji vaikutti oikein mielenkiintoiselta, toivottavasti pääsemme jatkossa testaamaan koiriemme VAHI-osaamista myös virallisissa kokeissa.

30.5.2014 Vaikka koiraharrastus ja koirien kasvattaminen onkin pääsääntöisesti aika lailla perustekemistä (joskin yleensä erittäin mukavaa sellaista) ja ahkeraa treenaamista, on se myös silloin tällöin palkitsevaa. Viime viikonloppu oli erityisen mieleenpainuva, sillä hyviä ja odotettuja tulosuutisia tuli samanaikaisesti useammastakin suunnasta. Ensin tuli tieto Pipsan (Evessin Sensei) ja Janiikan saaneen ansaitusti NOU1 -tuloksen Pieksämäelle ja heti perään Seran (Evessin Geisha) ja Tarjan voittaneen lähes täysillä pisteillä tokon alokasluokan ja samalle kuitanneen Seralle TK1 -tunnuksen. Paljon onnea molempien Japani-tyttöjen omistajille hienoista tuloksista ja Kiitos siitä hyvästä työstä, jolla olette vieneet tyttöjä eteenpäin! :) Seuraavana päivänä osallistuin itse Tanen (Evessin Täysikuu) kanssa ensimmäistä kertaa mejän voittajaluokkaan ja Tane osoittikin olevansa valmis voittajastartteihin ja teki yhtä "aivopieruhukkaa" lukuun ottamatta erittäin kelvollisen suorituksen, eli voimme suunnitella mejästartteja lisää tälle kaudelle. Essin kanssa olemme osallistuneet kevään aikana kahteen wt-kokeeseen, josta molemmista tuloksena oli VOI0. Ennen näitä kahta virallista koetta osallistuimme huhtikuun lopussa epäviralliseen Hankinomeen Oulussa, sieltä tuloksena oli voittajaluokan jaettu kolmossija. Viimeisin virallinen wt-koe Oulun Muhoksella oli meille oikein sopiva ja kaikin puolin suoritettavissa, mutta valitettavasti ensimmäinen rasti meni nollille vinkumisen vuoksi ja viimeisellä rastilla en saanut viimeistä damia ylös. Kaksi rastia kuitenkin meni hyvin, niistä pisteitä 16 (pitkä ohjaus ojitetun pellon yli) ja 17 (markkeerausheitto peitteiseen maastoon ja koiran palauttaessa tätä laukaus ja heitto niin ikään peitteiseen maastoon). Viimeisestä kokeesta jäi noiden onnistumisten vuoksi hyvä mieli ja nyt Essi jääkin wt-kokeista "eläkkeelle" ja jatkossa treenaamme pääsääntöisesti käytännön metsästystilanteita varten sekä tietenkin omaksi iloksi. Kokonaan eläkkeelle ei Essi vielä tietenkään jää, vaan mielessä on aktivoida sitä tällä kaudella uusilla lajeilla ja jatkaa myös omaa kehittymistä koirien ohjaajana ja kouluttajana. Kevääseen on mahtunut myös muuntyyppistä harrastusaktiviteettia, esimerkiksi eilen olimme Atin kanssa kouluttamassa Goldwater -kenneltapaamisessa Suonenjoella. Paljon kiitoksia Minnalle kutsusta, saimme viettää oikein mukavan ja antoisan päivän motivoituneiden ohjaajien sekä hyvän työskentelyvireen omaavien koirien kanssa! Ensiviikon kohokohta onkin Tollerileiri Himoksella, jota lähdemme perinteiseen tapaan valmistelemaan muiden leiritoimikuntalaisten kanssa torstaina, että kaikki on valmista, kun leiriläiset ja kouluttajat saapuvat perjantai-iltana. Oikein mukavaa alkavaa kesää kaikille, nähdään toivottavasti leirillä tai muuten kesän mittaan!

8.4.2014 Kevään tulo on saanut sekä oman laumamme että myös muut Evessin tiimiläiset aktivoitumaan. Maaliskuun loppupuolella Evessin -joukkue edusti Mäntän talvinomessa ja joukkueemme (Riitta & Raipe (Evessin Samurai), Tarja & Sera (Evessin Geisha) ja minä & Essi) teki tasaiset suoritukset, joiden pohjalta on hyvä suunnitella treenejä ja tähdätä tulevaan koekauteen. Myös Atti & Tane starttasivat, mutta he tekivät sen nollakoiran ominaisuudessa, koska Atin kanssa tuomaroimme talvinomen alokasluokan ja tuomarina Atti oli hivenen jäävi osallistumaan omaan luokkaansa. :) Tane sai kuitenkin hyvän koemaisen treenin tehtyä koepäivän aamuna ja samalla näimme, että kokeen tehtävät soveltuivat hyvin alokasluokan koirille. Kiitos kaikille mukana olleille Evesseille osallistumisesta ja onnittelut hienoista suorituksista! Maalis-huhtikuun vaihteessa vietimme Atin kanssa hieman ihmislomaa Budapestissa ja sieltä palattuamme olikin taas virtaa suunnata viime lauantaina kohti Pohjois-Karjalaa, jossa Heikki Nevalainen piti antoisan treenipäivän Hulivilin Happy-sisaruksille Luigille (Hulivilin Happy Hour), Epulle (Hulivilin Happy Hunter) ja Essille sekä näiden puoliveljelle Tanelle. Mukana treenipäivässä olivat myös siskoni miehen ohjaama labradoripoika Onni sekä minulle uutena tuttavuutena Luigin treenikaverina aiemminkin toiminut tolleri Nero (Sillankorvashero). Saimme paljon hyviä vinkkejä ja kotitehtäviä noutolajeissa etenemiseen, päivän päätteeksi oli koko porukka tyytyväisen väsynyttä, niin koirat kuin ohjaajatkin. Sunnuntaina olikin sitten vuorossa näytelmöintiä, kun Even kanssa suuntasimme Polvijärven ryhmänäyttelyyn, jonne saapuivat myös Japani-kasvatit Kiki (Evessin Sakura) ja Pipsa (Evessin Sensei). Lisäksi Even jälkipolvia oli paikalla enemmänkin, sillä junioriuroksissa esiintyi Hulivilin Happy Huldan poika Remu (Bellefox Chicago Gangster) ja käyttöluokassa Luigi. Näyttelypäivän tulokset olivat mahtavia, kun Eve voitti nartut upealla arvostelulla ollen lopulta VSP ja ROP-veteraani sekä vielä päivän päätteeksi sijoittui BIS-veteraani kilpailussa neljänneksi. Paras narttu -kisassa koettiin myös aivan mahtavia hetkiä, kun Kiki sijoittui toiseksi heti Even jälkeen ja sai kolmannen sertinsä loistavalla arvostelulla. Paljon onnea Henna ja koko perhe!!! :) Myös Pipsa sai hienon arvostelun, joka vain paranee, kun se saa lisää turkkia päälleen, samoin Luigin tyypistä tuomari piti kovasti, mutta valitettavasti pitkähkö näyttelytauko näkyi osittain Luigin kehäkäyttäytymisessä ja pudotti sen korkeammilta sijoituksilta. Eve nautti tapansa mukaan esiintymisestä ja siksi olikin erityisen mahtavaa, että se pääsi jatkamaan päivää BIS-veteraani -kehässä aivan loppuun saakka.

16.3.2014 Eilinen oli erittäin mukava päivä kahdestakin syystä; osallistuin Novascotiannoutajat ry:n kasvattajapäivälle Jämsässä ja aamupäivällä ollut Lena Dankerin luento koiran anatomiasta ja tyyppiopista sekä iltapäivällä käymämme yhteiset keskustelut osallistujien kesken olivat todella antoisia. Kasvattajapäivä antoi potkua koko rodun nykytilanteen ja tulevaisuuden näkymien pohtimiseen, mutta myös oman kasvatustyöni mahdollista jatkoa ajatellen. Päivän aikana sain viestin, jossa kerrottiin että Tarja ja Sera (Evessin Geisha) olivat tokoilleet hienon ALO1 -tuloksen, pisteitä osaava parivaljakko oli saanut 175,5 pistettä, paljon onnea! :) Essi-äiti puolestaan palkittiin Vuoden Savon Nuuskuna yhdistyksen vuosikokouksessa, mikä on hieno ja arvokas tunnustus monipuoliselle tehotytöllemme.

3.2.2014 Kotisivumme olivat kuukauden toimimatta, kun DNA päätti lopettaa kotisivutilan ylläpitämisen yksityisasiakkaille. Onneksi tuttavien tuella löytyi nopeasti uusi kotipesä ja sen myötä sivut saivat myös helposti muistettavan osoitteen, www.evessin.fi :) Sivuston uusi avaaminen onkin mieluisaa tehdä tiedottamalla vuoden alun näyttelytulos, eli Sera (Evessin Geisha) oli eilen hienosti Joensuun näyttelyssä PN4, paljon onnea Tarja ja Sera! Tänään taas sain tulos uutisia Annilta; Tyyne (Evessin Tähkäpää) on palkittu Novascotiannoutajat ry:n vuoden parhaana AVO-luokan tokokoirana, superonnittelut! Even ja Essin juoksut menivät sopivasti ohi alkuvuoden pakkasilla, joten nyt saadaan taas keskittyä harrastamiseen. Hieman rajoitteita on tuonut Essillä viime viikolla alkanut oksennus- ja ripulitauti, joka tarttui myös Taneen ja nyt eilen viimeisimmäksi Eveen. Onneksi vähitellen aletaan olla voiton puolella siitäkin, joten toivotaan, että tästä tulee kaikin puolin antoisa harrastusvuosi sekä omien koirien kanssa että myös kasvattien tekemisiä seuratessa.

6.1.2014 Vuosi on vaihtunut ja elämä etenee entisillä urillaan suurimmaksi osaksi. Harrastukset koirien kanssa vievät edelleen suuren osan vapaa-ajasta, kuten haluammekin. Uusina juttuina mukaan tulee nyt meille lauman ihmisille opiskelu, sillä aloitamme vuoden kestävän Riista alan osaaja -koulutuksen ylihuomenna. Tarkoituksenamme on tuon koulutuksen myötä saada lisäoppia harrastuksemme tueksi ja kaiken kaikkiaan lisätä tietotaitoa luontoon liittyvistä asioista. Toisena uutena asiana Katille tulee uusi yhdistystehtävä, eli Novascotiannoutajat ry:n jalostustoimikunnan jäsenyys, oppimista riittää varmasti pitkäksi aikaa eteenpäin! Lisäksi vanhat jutut seuraavat edelleen mukana, eli kehätoimitsijana toimiminen, Novascotiannoutajien leiritoimikunnan jäsenyys, Savon Nuuskujen johtokunnassa toimiminen, näyttelyiden järjestämisvastuu siltä osin, kun Nuuskut on niissä mukana sekä koulutusvastuu peruskursseilla. Pääpaino on kuitenkin omien koirien kanssa harrastamisella, joten siksi onkin ollut todella ihana huomata, että yhdistyshommiin on viime aikoina ilmoittautunut uutta väkeä jakamaan mm. koulutus- ja järjestelyvastuita, eikä työmäärä sillä puolella pääse paisumaan liian suureksi yksittäisten ihmisten kohdalla.

Metsästyskausi oli meidän kohdallamme antoisa, pääsimme nauttimaan luonnossa kulkemisesta monenlaisissa keleissä sekä myös iloitsemaan saaliiden saamisesta. Luottopakkina toimi läpi kauden Essi, joka poimi talteen vesi- ja kanalinnut sekä kävi myös muutamaan kertaan jäljestämässä kadoksiin jääneen jäniksen. Myös haavakkohirvien perässä Essi kävi kaksi kertaa, toisella kerralla se nosti jäljeltä palan hirven leukaluuta, jonka perusteella muuten normaalisti liikkuvaa hirveä osattiin edelleen metsästää ja hirvi saatiinkin ammuttua muutaman päivän sisällä. Toinen jäljestys oli varmistuskeikka, jolloin kartoitettiin sitä, ettei hirvi ole haavakkona tai kuolleena, vaan on päässyt jatkamaan matkaansa hyväkuntoisena.

Kasvateista Tyyne jatkoi edelleen Annin kanssa hienoa ja tuloksekasta yhteistyötään mm. tokon parissa, nyt Tyynen nimi kirjoitetaan muodossa FI MVA TK1 TK2 BH Evessin Tähkäpää. Paljon onnea ja kiitoksia Anni! :)

Oikein hyvää alkavaa vuotta teille kaikille ja kiitos viime vuodesta! Suurin osa päivityksistä tulee varmasti jatkossakin olemaan facebookin puolella, mutta tavoitteena on laittaa myös tänne tilannekatsauksia ajoittain ja kuvalinkkejä!

21.9.2013 Päivitystahti tänne kotisivuille on valitettavan paljon harventunut facebookin myötä, koska sinne tulee päivitettyä asioita reaaliajassa ja sitä myöten kotisivupäivitykset viivästyvät. Päivitysten puutteesta huolimatta elämämme ei ole ollut mitenkään tapahtumaköyhää, vaan sekä kesälle että syksylle on mahtunut runsaasti mukavia tapahtumia. Huippuhetkinä kesän ajalta mainittakoon mm. Tollerileiri, jonka työstämisessä olimme mukana sekä Suomen Noutajakoirajärjestön leiri Mustialassa, jossa osallistuimme koulutuksiin Essin ja Tanen kanssa ja vietimme kaikin puolin elämyksellistä leirielämää kisojen ja muun mukavan muodossa. Koerintamalta jäivät erityisesti mieleen onnistuneet MEJÄ-kokeet Tanen kanssa, ensi vuonna pikkupoika nuuskutteleekin jo voittajaluokassa. :) Kasvateista Tyyne sai aiempien tulostensa oheen BH-tuloksen, Riihimäellä järjestetyssä MH-kuvauksessa puolestaan testattiin Evesseistä Pipsa, Tyyne, Caro sekä Raipe täyspäisiksi tollereiksi ja näyttelyrintamalla Kiki sai elokuun lopussa toisen sertinsä ollen hienosti ROP-koira. Paljon kiitoksia jälleen kaikille aktiivisille kasvattien omistajille ja onnea hienoista tuloksista! :) Syyskuussa kokoonnuimme jälleen kasvattitapaamiseen Pieksämäelle, kuvia tämän linkin takana: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151721697289011&type=1&l=53d8bcc381  Kiitoksia kaikille kasvattiviikonloppuun osallistuneille, oli ihanaa nähdä! :) Elokuussa käynnistyi myös linnustuskausi, josta pääsemme nauttimaan aina lokakuun loppuun saakka. Mukavaa syksyn jatkoa kaikille ja kuulumisiin sekä täällä että myös enemmän reaaliajassa tuolla facebookin puolella! Lisää kuvia kesänajalta löytyy mm. täältä: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151573060924011.1073741831.743839010&type=1&l=651a474e40

12.5.2013 Eilen oli eräs kasvattajataipaleeni huippuhetkistä, kun Even ja Viljon Nocturne -pentueen Tyyne (Evessin Tähkäpää) sai Helsingin KV -näyttelyssä kolmannen sertinsä ja siitä tuli Suomen muotovalio. Kuvia eilisiltä hetkiltä löytyy täältä: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151474249189011.1073741829.743839010&type=1&l=abb6c2136f Paljon onnea Annille sekä tietenkin koko perheelle ja kiitos Tyynen kanssa tekemästänne hyvästä työstä! Anni ja Tyyne ovat kevään aikana myös tokoilleet kaksi kertaa virallisestikin, tuloksena molemmilta kerroilta hienot ALO1 -tulokset, paljon onnea vielä myös niistä! Kevät on lähtenyt liikkeelle osaltamme vauhdikkaasti, viimeisimmän uutispäivityksen jälkeen myös Atti ja Tane tokoilivat kolmannen ALO1 -tuloksen, eli Tane sai oikeuden käyttää nimensä edessä koulutustunnusta TK1. Olemme päässeet talkoilemaan ja koiriemme kanssa edustamaan rotua Savon Erämessuille, jossa Tane ja Essi esiintyivät noutajanäytöksissä ja Essi myös rotuesittelyssä. Kävimme myös Atin kanssa kouluttamassa kennel Goldwaterin kasvattitapaamisessa ja talkoilemassa Pieksämäen wt-kokeessa. Lisäksi olemme säännöllisesti noutotreenanneet Essin ja Tanen kanssa, välillä myös Eve pääsee töihin ja näkeekin, miten se nauttii tekemisestä. Pian on tarkoitus vetää myös ensimmäiset jäljet metsään ja katsoa, miten koirien nenät toimivat talvitauon jälkeen. Eve aloitti juoksunsa muutama päivä sitten, noin 2-3 kuukautta myöhässä normaalista. Voi olla sattumaakin, mutta oma ajatukseni on, että Essin tammikuinen myrkytys vaikutti myös Even ajoitukseen, koska se "tietää" Essin seuraavan sitä juoksukierrossa nopeasti perässä. Odottelemme siis myös Essin juoksuja alkavaksi ihan lähiaikoina.

22.3.2013 Kevät on viimeinkin alkanut ja samanaikaisesti myös koira-aktiviteetit jälleen lisääntyvät. Japani-pentue on nyt Nelliä (Evessin Manga) lukuun ottamatta terveystutkittu hyvin tuloksin, toivottavasti myös Nelli käy lähitulevaisuudessa virallisissa terveystutkimuksissa, jotta saadaan tämä asia myös sen kohdalta kuntoon. Suuret kiitokset kaikille teille kasvattieni omistajille, jotka olette tutkimukset teettäneet! Näyttelyvuosi alkoi Juuasta, jonne suuntasimme Eve-mummon ja Tampereelta vierailemaan tulleen Raipen kanssa. Molemmat koirat suoriutuivat näyttelypäivästä oikein mukavasti, Raipe oli PU4 hyvällä arvostelulla ja Eve PN3 ja ROP-veteraani arvostelulla, joka kuulostaa ihan Eveltä. :) Essin kanssa (joka on toipunut alkuvuoden myrkytyksestä hyvin) osallistuimme Mäntän talvinomeen. Essi teki hyvää ja tyylilleen ominaista työtä, haku jäi normaalia vajaammaksi, mutta koska hakualue oli laaja ja luminen, en ole asiasta huolissani, vaan erittäin tyytyväinen suoritukseemme kokonaisuutena. Nocturne-pennuista Caro (Evessin Kesäheinä) osallistui myös talvinomeen ja tekikin sen tyylillä; pisteitä 36,5/40 ja erittäin hyvä kokonaisuus, paljon onnea Miia ja Caro! Harmillisesti Tyyneltä (Evessin Tähkäpää) jouduttiin hieman ennen talvinomea poistamaan vaurioitunut hammas, joten Evessin joukkueen osallistuminen peruuntui tällä kertaa. Pikaista paranemista Tyynelle ja seuraavan kerran sitten mukaan!

Kuvia maaliskuisista hetkistä löytyy täältä: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151381593669011.1073741825.743839010&type=1&l=9716681341

3.2.2013 Essi on toipunut tammikuun alussa tapahtuneesta munuaisten äkillisestä toiminnan vajauksesta tähän mennessä hyvin. Kontrolliverikokeissa aiemmin hengenvaarallisen korkeat krea ja urea -arvot olivat laskeneet huomattavasti ja toivotaan, että suunta on seuraavassa verikoekontrollissa edelleen sama. Tässä vaiheessa ei ole vielä selvää, mikä vajaatoiminnan aiheutti, mutta seuraavan kontrollin tulokset voivat jo olla erittäin suuntaa antavia senkin asian suhteen. Japanipentueesta Raipe kävi virallisissa lonkka- ja kyynärkuvissa, joissa se todettiin niveliltään terveeksi, suuret kiitokset Riitale Raipen kuvauttamisesta ja hyvästä hoidosta ylipäätään! :) Eilen kävin tapaamassa Kikiä ja Seraa omistajineen noutotreenien merkeissä ja oli erittäin mukava huomata, miten koirat ovat ohjaajiensa kanssa edistyneet ja koiria on viety maltillisesti ja johdonmukaisesti kouluttaen eteenpäin, kiitos Tarja ja Henna! Eivätkä nuo koirat kauhean rumiltakaan näyttäneet, joten hyvillä mielin voidaan odotella niiden näyttelykauden avaamista kevään mittaan. ;) Kevään aikana on tarkoitus jatkaa kasvattien kanssa pienryhmä -treenejä sopivin väliajoin. Kaikkien kasvattien kanssa emme tule kevään aikana kokoontumaan yhteiseen kasvattitapaamiseen, mutta Tollerileirillä toivoisin tapaavani mahdollisimman monia teistä, eli laittakaahan jo päivämäärät 7.-9.6.2013 kalenteriin!

13.1.2013 Atti ja Tane aloittivat vuoden tokoilemalla, kaksikko sai toisesta tokokokeestaan hienon ALO1 -tuloksen, kunniapalkinnon ja luokkavoiton. Paljon onnea Tane ja Atti, olette tehneet hienoa perustyötä maltilla ja se alkaa näkyä yhteisessä tekemisessä! :)

Vuoden 2012 loppu ja tämän vuoden alku on ollut meidän kaikkien koirien kohdalla terveydellisesti haastavaa aikaa. Ensimmäisenä Eve sai marraskuun lopussa virtsatietulehduksen, joka oireili klassisin oirein ja näkyi myös heti pissanäytteessä. Eve sai tulehdukseen antibioottikuurin, jolla oireet korjaantuivatkin nopeasti. Lähes samanaikaisesti Tanella lisääntyi veden juominen ja virtsamäärät kasvoivat aiempaa huomattavasti suuremmiksi. Tanelle tehtiin tutkimuksia (verikokeita, virtsakokeita sekä myös vesipaastokoe), mutta selitystä muutokselle ei löytynyt. Epäilimme itse, että ruokamerkin vaihto olisi voinut aiheuttaa oireet ja vaihdettuamme jälleen ruokamerkkiä, oireet laantuivat muutamassa päivässä. (Alun perin vaihdoimme pois vuosia käyttämämme Nutra Gold -ruoan siksi, että sen valmistus lopetettiin.) Tässä vaiheessa vielä Eve ja Essi jatkoivat tämän tilalle hankitun ruoan syömistä ja kaikki näytti olevan taas kunnossa.

Kunnes... olimme viettämässä uutta vuotta Maarianvaarassa. Kävimme lenkkeilemässä koko koiralauman kanssa pitkän lenkin ja loppumatkasta Essi jäi meistä jälkeen ja lopulta Lenin mennessä katsomaan, se oli syömässä jotain todella pahanhajuista (Leni oletti nopeasti katsottuna, että se on jotain p-skaa ja erittäin pahanhajuista sellaista, mutta ei jäänyt tutkimaan asiaa tarkemmin) ja Leni hätisti sen pois herkkukasalta ja jatkoimme matkaa. Samana iltana Essi kuolasi jo vähän ja seuraavana aamuna enemmän ja oksensi pari kertaa. Oletimme ilman muuta, että pahoinvointi johtui epämääräisestä herkuttelusta lenkin aikana ja rauhoittelimme sen vatsaa pari päivää kevyemmällä syömisellä ja maitohappobakteerilla, vointi normalisoituikin hetkeksi näin. Parin päivää meni eteenpäin ja Essi kieltäytyi syömästä ja oli muutenkin epänormaalin oloinen. Varasimme sille ajan eläinlääkäriin, jossa otettiin mm. verikokeita ja tehtiin ultraäänitutkimus vatsanalueelle esim. kohtutulehduksen poissulkemiseksi. Verikoevastaukset olivat tyrmistyttävät; kaikki muut arvot olivat täysin normaalit, mutta molemmat munuaisarvot olivat kuusi kertaa korkeammalla kuin normaalit viitearvojen ylärajat, tilanne oli ja on edelleenkin siis henkeä uhkaava. Seuraavana päivänä Essiä tutkittiin vielä lisää röntgentutkimusten avulla. Rakenteellisia, näkyviä vaurioita ei munuaisissa ollut, joten tilanne on kehittynyt hyvin nopeasti. Hoitona on nyt pahoinvointi- ja vatsansuojalääkkeet sekä k/d canine munuaisruokavalio, joilla on tarkoitus päästä reilu viikko eteenpäin kontrolliin saakka. Essin ruokahalu on edelleen huono, mutta olemme saaneet kädestä syöttämällä ja hieman kikkailemalla sen kuitenkin syömään pieniä annoksia, vettä se onneksi juo ihan omatoimisesti.

Tietenkin pohdituttaa, voiko koirien oireilun takana olla joku yhteinen tekijä vai onko samanaikainen oireilu tyystin sattumaa. Yksi tekijä voi olla tuo ruoan muutos (ainakin Tanella vaikutti), mutta onko se aiheuttanut myös Essin munuaisongelmat, vai oliko sen aiheuttaja lenkillä syöty "joku" vai joku ihan muu? Kaiken varalta tutkitutamme ruoan elintarvikelaboratoriossa, mutta ensisijaisesti keskitymme toivomaan Essin kuntoutumista ja sitä, että koko lauma pysyy terveenä jatkossa. Olemme saaneet lukuisia kannustavia viestejä ja yhteyden ottoja mm. facebookin kautta, jonne olen päivittänyt tilannetta, suuret kiitokset niistä kaikista teille jokaiselle viestejä lähettäneille! :)

 

Uutisia vuodelta 2012