UUTISIA

9.9.2018 Syksy etenee, nyt ollaan jo käännytty syyskuulle. Elokuun lopussa pääsimme vielä Ingan kanssa Kuhmoon  mejäilemään. Tällä kertaa koejäljellä oli paljon erilaista tapahtumaa, joten tuloksena AVO0, mutta samalla kuitenkin Ingan kokemus karttui ja saimme viikonlopun ajan nauttia Kuhmon hienoista maisemista ja hulvattomasta porukkahengestä, joten ehdottomasti kannatti ajella ja osallistua. :)

Belgia-pentueesta on tähän mennessä MH-kuvattu ja fiksuiksi & tasapainoisiksi tyypeiksi todettu 5/8 ja kun Lizzyn osin samoja ominaisuuksia testaavat belgialaisen social testin laskee mukaan, niin 6/8 on dokumentoitu tältä osin. NOU1-tulokset on 3/8 (näitä toivon tulevan jatkossa vielä lisää), mejässä ollaan hyvällä alulla (Triple siirtyi jo voittajaan ja Inga & Ilo seuraavat toivottavasti pian perässä), näyttelyissä kaikilla pennuista on jo EH tai ERI, lisäksi sertejä on saanut jo useampikin. Viimeksi eilen Andi (Evessin Tintin) kävi Nooran kanssa kehässä Porvoon kaikkien rotujen näyttelyssä saaden erinomaisen arvostelun tuomari Riitta Niemelältä, tuloksena KÄY ERI/2, paljon onnea Andi & Noora! Kiitokset kasvattien omistajille aktiivisuudesta sekä tietty pentueen molempien vanhempien omistajille hienoista jälkeläisistä! Tässä yhteydessä on pakko mainita, että viime talvena, kun Belgien lonkkatuloksia alkoi tulla, eräs minulle entuudestaan tuntematon henkilö kommentoi viestitse aivan toisen asian yhteydessä, että "ei tainnut olla oikein onnistunut pentue.." En tuossa vaiheessa pystynyt vastaamaan muuta kuin hämmästelemään kommenttia ja kirjoittamaan, että itse pystyn arvioimaan pentueen "onnistumista" kokonaisuutena vasta sitten, kun on enemmän tuloksia ja kokemuksia joukkiosta koossa. Nyt on jo jonkin verran tuloksia ja kokemuksia pennuista kaksivuotiaiksi saakka ja tässä vaiheessa tuntumani kääntyy plussalle. Tietenkin toivoisin, että lonkkanivelten osalta kirjaimet olisivat osalla hieman "kauniimmat", mutta jokainen kasvatti pärjää lonkkiensa kanssa (toivottavasti vielä vuosikausia) ongelmitta ja muilta osin minulla on pentueesta paljon positiivista sanottavaa. :) Tulevat kuukaudet ja vuodet tuovat arvokasta lisätietoa, joten arvioidaan jatkossa tarkemmin, mutta liian hätäisiin ja yksipuolisiin tulkintoihin ei koskaan kannattane lähteä. Aurinkoista syksyn jatkoa kaikille!

19.8.2018 Hienon hieno, upea elokuu! <3 Tulosrintamalla on tullut iloisia uutisia koko sydämen täydeltä: Elokuun alussa Triple (E. Trappist) sai Kuopion KR-näyttelyssä kolmannen sertinsä ja saman viikonlopun KV-näyttelyssä vara-cacibin, paljon onnea Auli & Triple! Kuun puolessavälissä osallistuvat Tollerimejään Virroilla Arto & Julli (E. Kaskisavu) ja minä Ingan kanssa. Arto ja Julli saivat hienosti ensimmäisestä VOI-startistaan ykköstuloksen, paljon onnea! Ingan kanssa saimme ensimmäisen AVO1-tuloksemme, voi miten iloinen ja ylpeä olin pikkusissin suorituksesta. :) Kaiken kaikkiaan viikonloppu Virroilla oli jälleen huikea, tolleriporukan mejähenki on huippuhyvä ja ikää tuli varmasti taas useita vuosia lisää kaiken sen naurun myötä. Suuri kiitos kaikille kanssamejäilijöille!

Päivän kotona levättyämme suuntasimme Ingan kanssa Suonenjoelle taipumuskokeeseen. Taipumuskoe sujui kokonaisuutena meiltä erittäin hyvin, Ingan vilkkaus ja koekokemattomuus näkyivät vielä siinä, että välillä piti käydä tutkimassa varis- ja myöhemmin myös kanikassia kesken tehtävän, mutta hienosti Inga tsemppasi ja onnellisuuden tunne oli ja on edelleen valtava, kun suoritusten jälkeen saimme NOU1 -tuloksen! Tästä on hyvä jatkaa treenejä eteenpäin. <3 Belgiassa Lizzy-sisko (E. Praline to Flaming Rockstars) on jatkanut hienoja agilitystarttejaan Ineksen kanssa, congratulations Ines & Lizzy! :) Kuvia elokuun kansiossa.

29.7.2018 Paljon on ennättänyt taas tapahtua muutamassa viikossa. Belgia-kasvateista on nyt kaikkien osalta luustotutkimukset tehty, viimeisimmäksi kuvattiin Ringon (E. Atomium) lonkat ja kyynärät tuloksin B/B, 0/0, myös selkä todettiin terveeksi. Andi-veli (E. Tintin) edusti hienosti Tollershown käyttöluokassa saaden mukavan ja kehitysvaiheen näköisen EH-arvostelun. Andi kävi Nooran kanssa myös konekarhutestissä, josta Andi suoriutui todella upeasti jopa karhukoirarotuihin verrattuna. :) Kolmas veljes, Triple (E. Trappist) puolestaan mejäili Aulin kanssa toisen AVO1 -tuloksen (48p.) ja näin ollen kaksikko suuntaakin kaksi mejästarttia AVOssa suoritettuaan jatkossa VOIttajaluokkaan, paljon onnea! Siskoista Ilo (E.Chocolat) mejäili kesäkuussa hienosti Annin kanssa AVO2 -tuloksen, joten jatkoa varmasti seuraa mejäilyn tiimoilta. Japani-kasvateista Sera (FI MVA FI NO SE & POHJ JVA TK1 TK2 RTK1 RTK2 Evessin Geisha) ja Tarja-omistaja ovat kauden aikana jatkaneet varmoja mejäsuorituksiaan ykköstuloksilla. Kiitos kaikille kasvattien omistajille aktiivisuudestanne jälleen kerran ja paljon onnea tuloksista!

Ingan (E. Spa) kanssa avasimme myös virallisen mejäuramme Kuhmossa, tuloksena niin ikään AVO2. :) Tane (E. Täysikuu) täyttää elokuussa kahdeksan vuotta ja kävi pienimuotoisessa terveystarkastuksessa. Tanen vointi todettiin hyväksi ja tutkimustulokset normaaleiksi, muutamia ilmaantuneita rasvapatteja seurataan, mutta muutoin Tane on hyvässä kunnossa. Heinäkuussa reissasimme Lapin ja Kainuun hienoissa maisemissa, kuvia reissusta sekä kuvakansion lopussa myös koirien koepöytäkirjoista heinäkuun kansiossa.

9.7.2018 Heinäkuu ei ole alkanut mitenkään hyvin, Ingan kanssa käytiin taipumuskokeessa, mutta toivottua NOU1 -tulosta vielä tullut. Jatkamme kuitenkin harjoituksia ja katsotaan, olisiko tulos meille vielä joku päivä kuitenkin mahdollinen. Näyttelystä Ingalle tuli laatuarvosana Hyvä, halusin käyttää sitä kertaalleen nuorten luokassa ja ehkä myös saada tuloksen, jolla voisi joskus olla käyttöä esimerkiksi jäljestysvalioitumisen yhteydessä, jos jäljestys alkaa sujua. Se tavoite on nyt saavutettu ja katsotaan, onko näyttelykäynneille tarvetta enää jatkossa. :) Ei niin superviikonlopun arvostelut löytyvät sivuston Tuloksia -osiosta. Muista kasvateista Caron (Evessin Kesäheinä) vointi on huonontunut Addisonin taudin pahenemisvaiheen vuoksi. Toivotaan Carolle vielä käännettä parempaan ja omistajaperheelle voimia Caron sairauden kanssa. <3

Huomenna täyttää Belgia-pentue kaksi vuotta. Pentueen teemalauluja voisi olla "Ei aina mee niin, kuin haaveiltiin..." tai "Aika entinen ei koskaan enää palaa...", mutta kaikesta huolimatta pentueessa on paljon hyviä ominaisuuksia ja ne tuovat toivottavasti jatkossakin jokainen paljon iloa omistajilleen. Paljon onnea siis Ilo, Inga, Dany, Iita, Andi, Lizzy, Triple ja Ringo ja päivän paistetta elämäänne! <3 Aurinkoista kesää kaikille!

6.6.2018 Hienoja hetkiä on koettu kasvattien tulosten kanssa, kun Triple (Evessin Trappist) ja Auli aloittivat mejä-uransa hienolla AVO1-tuloksella Outokummussa, suuret onnittelut! :) Seuraavana viikonloppuna Belgia-sisaruksista NOU1-tuloksen sai ensimmäisenä Andi (Evessin Tintin) Nooran ohjaamana ja seuraavana päivänä Ilo-sisko (Evessin Chocolat) sai niin ikään NOU1 -tuloksen Annin ohjaamana. Lämpimät onnittelut molemmille parivaljakoille ja kiitos aktiivisesta harrastamisesta kasvattien kanssa! Vanhemmista kasvateista puolestaan Sera (FI MVA FI NO SE & POHJ JVA TK1 TK2 RTK1 RTK2 Evessin Geisha) ja Tarja taituroivat hienolla jälkityöllä mejässä varman VOI1 -tuloksen (47 p.) Oulun seudulla järjestetyssä kokeessa. Paljon onnea, supertaitavat ja -lahjakkaat! :) Inga ja Triple ovat puolestaan saaneet hyvää oppia mm. nuorten koirien noutokurssilla, joka on juuri meneillään, harrastus- ja treenikausi ovat kokonaisuudessaan päässeet hyvin vauhtiin. Belgiassa asuvan Lizzyn (Evessin Praline to Flaming Rockstars) & Ineksen agilityosaaminen kehittyy myös jatkuvasti ja kisaura on alkanut lupaavasti, Lizzy kävi myös ensimmäisessä näyttelyssään saaden arvosanaksi erittäin hyvä (ZG).

Terveystuloksista uusimmat tulokset sai Iita, jonka lonkat ovat C/C ja kyynärät 0/1 ja vaikka jalostushaaveet tämän pentueen osalta ovatkin jo menneet kauan sitten, onnelliseksi tekee se, että noilla nivelillä Iita loikkii ja harrastaa kuitenkin pitkälle tulevaisuuteen. Ylihuomenna alkaa Tollerileiri, joka on meille ihmisille järjestyksessään nro 15, Tanelle nro 7 ja Ingalle nro 2. Nähdään Ähtärissä! :) Uusia kuvia koottu toukokuun kansioon ja lisää tulee jatkossa kesäkuun kansioon.

29.4.2018 Lisää terveystuloksia odotettavissa, kunhan Danyn (Evessin Dentelle), kuvaustulokset virallistuvat, silmät sillä todettiin jo terveiksi. Triple puolestaan suoritti tänään MH-kuvauksen oikein mukavalla kokonaisuudella, aiemmin taas sisaruksista Inga, Ilo ja Andi ovat käyneet niin ikään koiran ominaisuuksista kertovassa (mutta ainakin vielä epävirallisessa) SmartDog -testissä. Inga aloitti pari päivää sitten juoksunsa, muut siskot seuraavat luultavasti pian perässä (paitsi Iita, jolla oli juoksut helmikuussa). Lisäsin huhtikuun kuvakansioon kuvia, erityisen hienoja ovat Nooran ja Annin ottamat kuvat Novascotiannoutajat ry:n nuorten koirien koulutusviikonlopulta Oripäästä. :)

8.4.2018 Kevät etenee ja Evessejä onkin jo nähty starttaamassa Talvinomessa (Andi ja Ilo), Hankinomessa (Iita) ja Pirkan dameissa (Andi). Todella hyviä kokeenomaisiin olosuhteisiin totutusmahdollisuuksia nuorille koirille, tuosta on hyvä jatkaa treenejä, kiitos omistajille, kun viette junioreita eteenpäin! Virallisissa näyttelyissä kävi Triple, joka sai toisen sertinsä ja oli ROP Maija Lehtosen tuomaroimana, paljon onnea! :)

Terveystuloksia on tullut lisää, Ingan silmät peilattiin terveiksi, samoin veli Triple tutkittiin muilta osin terveeksi, mutta lonkkatulokset silläkin erittäin valitettavat D/C, toivottavasti lonkilla kuitenkin pärjätään useiden vuosien ajan. Kuvia kevättalvesta on taas koostettu Facebook-albumeihin, täältä löytyy muutamia maaliskuun kuvia.

8.3.2018 Vähitellen saamme Belgia-pentujen terveystuloksia, luustotutkimuksissa ovat käyneet nyt Inga, Lizzy Ilo ja Andi, lisäksi niiden silmät on myös jo peilattu.

Muilta osin tulokset ovat olleet oikein hyviä, mutta lonkkasaldo ei ole ollut parasta mahdollista luettavaa. Ingalla ja Ilolla lonkat todettiin D/D:ksi, Andilla tulokset olivat jo paremmat B/C ja Lizzyllä B/B (Lizzyn tutkimukset on tehty Belgiassa). Tietenkin pohdituttaa paljon, mikä on aiheuttanut heikkoja lonkkatuloksia tilanteessa, jossa lähtökohtaisesti niitä ei ollut odotettavissa. Todennäköisin syy on, ettei yhdistelmä vain ollut tässä mielessä sopiva toisilleen geneettisesti, mutta tätä emme tietenkään varmasti saa tietää. Ajatuksia herättävä asia itselleni oli se, että Ingan ja Ilon kuvat arvioitiin niiden toisessa kotimaassa virallista tulosta huomattavasti paremmiksi. Tähän ei ole oikein loogista selitystä, mutta toivon todella, että kuvia arvioidaan kansainvälisellä tasolla yhdenmukaisesti, koska erilaisen linjauksen ylläpitäminen saman rodun sisällä voi saada aikaan varsin epämiellyttäviä seurauksia sekä jalostusrintamalla että yksittäisten koirien terveydessä.

Pian käynnistyy kevään treenikausi ja sen myötä myös koekausi. Toivotaan, että Evessit pääsevät omistajineen mielekkäisiin tehtäviin kevään alkaessa kolkutella ovella. :)

25.2.2018 Vuosi päättyi surullisesti, kun jouduimme luopumaan Essistä, tuon asian työstämiseen menee aikaa useampi tovi. Muutoin odottelemme kevättä ja hieman lämpeneviä treenikelejä, jospa se elämä alkaa taas nostaa päätään sitten täälläkin suunnalla.

 

Uutisia vuosilta 2015-2017