WT-TULOKSIA

Avoin luokka

27.10.2012 Hauho, tuomareina Harri Siven (rasti 1), Pekka Uusimäki (rasti 2), Reima Ronkainen (rasti 3) ja Anu Mikkola (rasti 4), AVO2, 50p.

Rasti 1:  Lähihaku, lähetys pellolta pusikkoon, josta oli saatava yksi dami ylös. Koiran palauttaessa damia tuli laukaus lähetyspaikalta ohjauksen suuntaan, tämän jälkeen koira lähetettiin ohjaukseen, ohjausmatka noin 50m. Lähihaku meni hyvin, laukauksen tullessa essi pysähtyi palauttaessa katsomaan laukauksen, kuten kuuluukin ja lähetin sen ohjaukseen. Ohjaus ei ollut suoraviivainen, vaan jouduin korjaamaan linjaa muutaman kerran ennen Essin päätymistä damille. 14/20p.

Rasti 2:  Walk up parityönä, 2 x 1-markkeeraus molemmille koirille ristikkäin. Essi oli hieman kierroksilla walk upin aikana (joka normaalisti on yksi sen vahvuuksista) ja edisti kokoajan koiran mitan verran. Tämäntyyppinen malttamattomuus sekä se, että jouduin hieman ohjaamaan molemmissa ylösotoissa damin löytymistä nopeuttaakseni vaikuttivat rastipisteisiin alentavasti. 9/20p.

Rasti 3: Pitkä 2-markkeeraus, toisen pudotuksen alueella pitkää heinää, toinen tuli kivikkoiseen rinteeseen. Ensimmäisenä Essi lähti noutamaan viimeksi heitetyn, jonka paikansikin hyvin. Ensimmäisenä heitettyä se jäi etsimään kivikkoisen rinteenseinämän juurelta, vaikka dami oli noi puolivälissä rinnettä. Onneksi Essi otti ohjausta hyvin (nyt saimme onnistumisen siihen, mikä viime kokeessa epäonnistui, eli pitkästä matkasta taakselähetykseen!) ja nousi rinteeseen. Itse olin jo tässä vaiheessa hukannut markkeerauspaikan ja loppuosa damin löytämisestä jäikin Essin tehtäväksi, jonka se onneksi suorittikin onnistuneesti. 11/20p.

Rasti 4: Lyhyt seuraaminen pienellä aukealla, jonka aikana motivointilaukaus ohjauksen suuntaan, sitten seuraaminen jatkui, markkeeraus metsikön puolelle, tämän jälkeen ohjaus noin 45 asteen kulmassa markkeeraukseen nähden pidemmälle metsään. Olimme avoimen luokan ensimmäinen koirakko ja koetoimitsijat eivät epähuomiossa huomioineet luokan vaihtumista. Teimme siis tällä meille ensimmäisellä rastilla ensin tehtävän alokasluokan tehtävänä, jossa markkeerauspaikka oli sama kuin avoimessakin, mutta ohjausdamin paikka oli alokasluokassa pellolla, kun se taas avoimessa luokassa oli noin 30m metsän puolella. Markkeeraus sujui Essiltä todella hyvin ja nopeasti (alokasluokan tehtävässä se etsi kauemmin), ohjauksessa se odotetusti kaarsi alokasluokan ohjauksen "muistipaikalle", josta minun piti kääntää ja "tuupata" sitä metsään ennen damin löytymistä. Suoritus siis oli varmasti hyvin samanarvoinen kuin alokkaassakin, koska markkeerausta oli jo vahvistettu kertaalleen, mutta aiempi ohjauspaikka painoi sen mielessä. 16/20p.

 

29.9.2012 Miehikkälä, tuomareina Jan Lorenzen, Tanska (rastit 1 ja 4) Danny Fraser, Tanska (rastit 2 ja 3) AVO0, 50p.

Rasti 1:  Pieni matka seuraamista, markkeeraus pellolta pieneen rantapöheikköön, sen jälkeen ohjaus melko pienellä kulmalla markkeeraukseen nähden, 15/20p. Markkeerausheiton jälkeen ampuja kääntyi meihin päin ja sanoi, että tuonne puiden alle on ammuttu kani ("hämäysosio"). Tuomari sanoi tähän, että otetaan kuitenkin markkeeraus ensin ja koiran sai lähettää markkeeraukselle. Tämän jälkeen tuomari sanoi, että nyt otetaan se "kani" ylös, eli Essi ohjauksella tälle. Markkeeraus sujui hyvin, ohjauksessa jouduin kääntämään linjaa kahdesti, mutta tämän jälkeen Essi sai hyvin toisenkin damin ylös.

Rasti 2: Kakkosmarkkeeraus, lähetyspaikkana aukion laita, markkeeraukset tulivat aukion toisella puolella oleviin pensaikkoihin laajassa kulmassa toisiinsa nähden 17/20p. Ensimmäisen Essi markkeerasi hieman pitkäksi ja koska tuomarit olivat aamupuhuttelussa sanoneet, että haluavat nopeat ylösotot dameista, kutsuin sitä hieman takaisin päin ja lähihakupillitin, jolloin dami tuli talteen. Toisen se muisti hyvin ja sai ylös nopeasti.

Rasti 3: Ykkösmarkkeeraus ajojahdista ja tämän jälkeen ohjaus pellolta metsärinteeseen  melko pienessä kulmassa ajoketjuun nähden 0/20p. Ajoketju kaakatti, ampui ja eteni vähän matkaa, sitten tuli markkeerausheitto. Tämä otettiin ylös ja sen jälkeen tuli ohjaus noin 30 metriä sivusuunnassa ajoketjuun nähden, ohjauslinjan pituus pellolta metsän kalliorinteeseen oli noin 100m. Markkeerauksen Essi sai ylös nopeasti, mutta valitettavasti ohjauksessa se liukui koko ajan liikaa ajoketjuun päin enkä saanut sitä oikeaan suuntaan riittävästi. Toinen dami jäi siis saamatta ylös ja harmittava nolla tehtävästä, joka olisi osaamisen puolesta ollut täysin suoritettavissa, mutta ei tänään.

Rasti 4: Markkeeraus kaislikossa olevaan risutuppaaseen 18/20p. Lähetys pellon puolelta, Essi poimi markkeerauksen nopeasti, pieni kauneusvirhe oli palauttaessa hetken seisahtuminen vesirajaan patsastelemaan dami suussa, sitten matka jatkui luokseni.

 

17.5.2012 Korpilahti, tuomareina Vesa Hietikko (Rastit 1 ja 2), Harri Sivén (rasti 3) ja Pauliina Ahola (rasti 4) AVO1, 76p.
 

Rasti 1:  Parityönä walk up & markkeeraukset vuorotellen, toisen koiran odottaessa 16/20p. Essi joutui vähän aikaa hakemaan damia pudotuspaikalta, joka oli pienen puuston takana toisella pellolla lähetyspaikalta katsottuna.

Rasti 2: Parityönä lähihaku & markkeeraus vuorotellen "ristiin" niin, että markkeeraus jätettiin toiselle koiralle muistiin ja toinen teki ensi lähihaun 17/20p. Lähetys lähihakuun pellon laidasta toiselle laidalle ojan tuntumaan pieneen pusikkoon, haussa oli kolme damia noin 30 metrin matkalle sijoiteltuna, yksi dami oli otettava ylös. Markkeeraus tuli pellolta harvahkopuiseen rinteeseen. Essi teki tämän rastin todella hyvin ja oli hienosti kuulolla.

Rasti 3: Linjaan tullut kaksoisarkkeeraus pellolle 14/20p. Essi juoksi ensimmäisestä damista aika pitkälle yli, jolloin ohjasin ja lähihakupillitin sen taemmalle damille. Palauttaessa se tuli suoraan toisen damin yli, jolloin pillitin sitä vaihdon estämiseksi. Toinen lähetys olikin sitten helppo, koska se oli markkeerannut damin palauttaessa.  

Rasti 4: Ohjaus pellolta metsikön puolelle kumpuilevassa maastossa ensin peltoa alas ja sitten metsän puolella rinnettä ylös rinteessä olevalle risukasalle 17/20p. Mallikas suoritus pienellä suunnankorjauksella.

Finaali:  Markkeeraus pienen lammen toiselle puolelle, lähetys rinteestä alaspäin 12/20p. Palautus tuli rannan kautta, se pudotti pisteitä. Kokonaisuutena aivan loistava päivä! :)

 

6.5.2012 Liperi, tuomareina  Heikki Nevalainen (Rastit 1 ja 3) ja Mika Lappalainen (rastit 2  ja 4) AVO0, 43p.
 

Rasti 1: Ykkösmarkkeeraus pellolta alas viettävään rinteeseen 15/20p. Essi markkeerasi enemmän kuulolla, koska seurasi ampujaa eikä nähnyt sivusta tulevaa heittoa. Haasteelliseksi tehtävän teki se, että kun koira oli oikealla alueella, sitä ei nähnyt, joten jos näki koiran etsivän damia, se oli poissa alueelta. Essikin etsi aluksi damia näköpiirissäni pellon alareunassa, joten käänsin sen takaisin katveeseen, josta se kohta palautuikin damin kanssa.

Rasti 2: Vesiohjaus 0/20p. Toisella rastilla siirryttiin rantaan, joka oli sekoitus kaislatuppaita ja vesistöä. Tehtävä alkoi seuraamisosilla, sen jälkeen tuli motivointilaukaus kaislikkoon, jonka jälkeen koira lähetettiin ohjaukseen. Essi eteni kaislikkoon  jääden vain kaksi metriä oikeasta paikasta, mutta tässä vaiheessa se harmillisesti sai vainun alokasluokan ohjausdamin paikasta, palasi takaisin päin enkä saanut enää käännettyä sitä takaisin oikeaan suuntaan. Kun huomasin, ettei ohjaus tuota tulosta, pyysin tuomarilta luvan kutsua Essin pois, koska en halunnut painostaa sitä tuossa tilanteessa enempää.

Rasti 3: Markkeeraus ja ohjaus 14/20p. Rantaheinikkoon, rannan suuntaisesti tuli ykkösmarkkeeraus, joka jätettiin muistiin. Koira lähettiin ohjaukseen markkeerauksesta sivusuunnassa olevalle multapellolle. Aluksi markkeeraus dami veti Essiä voimakkaasti, mutta sain sen käännettyä oikeaan suuntaan ja ohjausdami tuli ylös. Markkeerauksen Essi muisti hyvin, samoin itse, koska annoin sille kaiken varalta lähihakupillityksen juuri oikeassa kohdassa tiheää rantaniittyä.

Rasti 4: Markkeeraus ja lähihakurasti 14/20p. Lähetyspaikka oli pellolla, jossa katsottiin, kun ampujan laukausten saattelemana heittäjä heitti yhtä aikaa samalla heitolla kaksi damia soiselle rantaniitylle. Ensimmäinen otettiin ylös normaalina markkeerauksena, sen jälkeen tuomari ja toimitsijat alkoivat keskustella keskenään (tarkoituksellinen viivytys) ja juttutuokion jälkeen koiran sai uudelleen lähettää alueelle. Essi ohjautui alueelle hyvin, mutta liikaa vasemmalle, josta jouduin sitä hieman kääntämään ja ohjaamaan oikeaan paikkaan, josta dami palautuikin mallikkaasti.

 

5.5.2012 Liperi, tuomareina  Heikki Nevalainen (Rastit 1 ja 4) ja Mika Lappalainen (rastit 2 ja 3) AVO3, 46p.

Rasti 1: Hakurasti 13/20p. Koira lähetettiin metsästä pellon reunaan, jossa oli pätkä vanhaa pisteaitaa, jonka ympärillä olevaan heinikkoon oli piilotettu dameja. Hakualue motivoitiin laukauksella, ampuja siirtyi sivusuunnassa pois hakualueelta. Essi eteni yhdellä käskyllä aidan luo, pysäytys, hakupillitys ja dami löytyi välittömästi - nopea palautus ja uusi lähetys. Toinen lähetys oli haastavampi, vaikka Essi oli jo kertaalleen käynyt alueella. Jouduin muutaman kerran korjaamaan sen suuntaa, ennen kuin sain sen uudelleen aidalle, mutta dami tuli tämän jälkeen talteen.

Rasti 2: Ykkösmarkkeeraus metsässä 20/20p. Essi näki markkeerauksen hyvin, eteni pientä rinnettä hyvin damin suuntaanja  löysi damin välittömästi.

Rasti 3: Vesimarkkeeraus 5/20p. Kolmannella rastilla siirryttiin rantaan, joka oli sekoitus kaislatuppaita ja vesistöä. Tehtävä alkoi seuraamisosilla, sen jälkeen tuli ykkösmarkkeeraus kaislikkoon. Essi eteni kaislikkoon ja sai hienosti damin ylös. Palautuksessa Essi pysähtyi eteeni ja ravisti, mutta piti damin kuitenkin suussa, itse kuitenkin ärähdin Essille ravistuksesta, jolloin se pudotti damin. Tuomari tulkitsi asian niin, että dami putosi huonosti ajoitetun ärähdykseni vuoksi, eikä ravistuksesta, joten saimme rastilta viisi pistettä.

Rasti 4: Markkeeraus ja ohjaus rannassa 8/20p. Neljännellä rastilla oltiin jälleen ranta-alueella. Rantaheinikkoon, rannan suuntaisesti tuli ykkösmarkkeeraus, joka jätettiin muistiin. Koira lähettiin ohjaukseen, vettä kohti. Dami oli rantaheinikossa, juuri ennen vesirajaa. Matka ohjausdamille oli Essille työläs, koska se loikki tuppaalta toiselle, koska vedessä eteneminen oli sille hankalaa juuri suurien kaislatuppaiden vuoksi. Ohjausdami saatiin kuitenkin ylös ja sitten koira markkeeraukseen. Markkeerauksen Essi muisti hyvin ja löysi damin pienen etsimisen jälkeen. Ohjauksen raskaus vei kuitenkin pisteitä.

 

8.10.2011 Oripää, tuomareina  Pekka Uusimäki (yt) (rasti 2) ja Matti Tenhunen (rasti 1) sekä Mika Lappalainen (rastit 3 ja 4) AVO0, 18p.

Rasti 1: "sorsajahti" eli seuruutus, laukaus seuruutuksen loppuvaiheessa ja ykkösmarkkeeraus parimetrisen joen uoman yli. 0/20p
Koira näki heitosta vain osan heittokaarta, jujuna oli, että heitto tuli puskasta ja lensi  joenuoman toiselle puolelle pellolle. Mielestäni Essi noteerasi heiton, mutta kaartaessaan ampujan kautta unohti tyystin pudotuspaikan ja jäi väärälle puolelle uomaa pyörimään. Yritin saada sitä ohjaamalla oikeaan suuntaan, mutta kun tämä ei heti onnistunut, pyysin luvan saada kutsua Essi pois, koska en halunnut alkaa vääntämään ohjausta, jonka onnistuminen vaikutti tässä vaiheessa epätodennäköiseltä. Tämä tuntui olevan hankala tehtävä sekä meidän että voittajaluokassa, koska vain muutama sai damin ylös. Lähetyspaikalta pudotuspaikalle oli matkaa noin 70-80 metriä.

Rasti 2: "kyyhkyjahti", pellon laidalla olevasta puskasta ammuttiin kaksi laukausta, jonka jälkeen heitettiin ykkösmarkkeeraus sänkipellolle. Tämän jälkeen seurasi ohjaus myös sänkipellolle aika pienessä sektorissa aiempaan markkeerausheittoon nähden. 0/20p.
Jujuna oli, että kaksi laukausta jäivät painamaan koiran mielessä niin, että ohjaus muodostui sitä kautta haastavaksi, myöskään kiintopistettä ohjaukselle ei pellolla ollut. Markkeerauksen Essi hoiti hienosti, mutta ohjauksessa tuli ongelmia, vaikka sanoinkin sille ensin "ei" markkeerauksen suuntaan ja lähetin sen reilusti oikealle ohjauspaikasta ajatuksena, että markkeerauspaikan vetäessä sitä puoleensa, se ohjautuu kuitenkin oikeaan paikkaan. Markkeeraus painoi kuitenkin Essin mielessä liikaa, eikä se ohjautunut damille. Vähän aikaa veivattuani
pyysin luvan saada kutsua Essi pois. Ohjauksen nollasi moni koira ainakin avoimessa luokassa.

Rasti 3 ja 4:"kanalintujahti" suoritettiin samassa, ensin ammuttiin kaksi laukausta lähihakualueelle (n. 10x10m) hakkuuaukealle, sitten ammuttiin ja heitettiin ykkösmarkkeeraus metsän puolelle. Ykkösmarkkeeraus tuli hakea ensin ja sen jälkeen lähihakualueelta yksi dami ylös. 0/20p ja 18/20p
Markkeeraus oli päivän helpoin, suoralla linjalla noin 50 metriä metsään kaatuneen puunrungon taakse. Tämän markkeerauksen missaaminen meni Essin piikkiin, sillä se juoksi kaartaen ampujan kautta, mutta näytti kuitenkin löytävän oikean linjan ja damille. Jotenkin mystisesti se kuitenkin onnistui olemaan löytämättä damia, eli tämä osio nollille. Lähihaku oli meille helppo; koiraa seuruutettiin muutama metri alueen suuntaan ja se lähetettiin noin 30 metrin päässä olevalle alueelle. Tässä tehtävässä Essi ohjautui hyvin ja löysi damin helposti. Lähihaun nollasi myös aika moni avoimesta luokasta (dameja oli avossa kolme ja ne oli piilotettu kunnolla).

 

3.7.2011 Mustiala, tuomareina  Heikki Nevalainen (yt) (rastit 1 ja 2) ja Reima Ronkainen sekä harjoitusarvostelija Tobina Nyman (rastit 3 ja 4) AVO2, 55p.

Rasti 1: koiran jättäminen paikalleen, kutsuminen luokse ja vesiohjaus kaislikkoon. 17/20p
Suorituspaikalle tultua koira jätettiin istumaan ja ohjaaja jatkoi kävelyä tuomarin mukana kohti ampujaa. Kun ampuja ampui laukauksen, tuli ohjaajan takaoikealta heitto kaislikkoon. Jos ohjaaja olisi ollut tarkkana, hän olisi kyllä nähnyt heiton, mutta jos ei ollut, kuuli vain molskahduksen, jonka perusteella voi hieman arvioida oikeaa lähetyssuuntaa. ;) Arvion perusteella lähetin Essin linjalle, josta se onneksi sai hajun damista ja pienen oikealla alueella etsiskelyn jälkeen löysi sen ja palautti minulle. En onneksi puuttunut ohjauksen loppuosaan, koska en tiennyt damin paikkaa. Hyvästä maltistani olla puuttumatta sain kehut tuomarilta.

Rasti 2: ohjaus 12/20p
Helppo linja puun juureen, matka 50(?)m. Meitä hankaloitti ampuja, joka ampumisen jälkeen siirtyi damin vierestä oikealle ja veti Essiä puoleensa jo lähetyksessä enkä osannut huomioida tätä riittävästi. Linja kaartui siis ampujan luokse ja sieltä työläästi sivusuunnan avulla damille.

Rasti 3: Kaksoismarkkeeraus veteen ja pellolle 12/20p
Ensin heitto töyrään takana olevaan lampeen laukauksen kanssa, tämän jälkeen uusi laukaus ja heitto pellolle. Essi markkeerasi veden hyvin, mutta pellolle tulleesta heitosta sille tuli vain kuulomarkkeeraus, koska se katsoi vielä veden suuntaan. Ensimmäisenä se nouti damin lammesta onnistuneesti ja saman tien palautuksesta lähetin sen toiselle damille, koska näin, että sillä oli aavistus damin sijainnista enkä halunnut veivata sitä yhtään vierelle sillä riskillä, että se unohtaisi asian. Essi suuntasikin oikealle suunnalle ja pienen etsimisen jälkeen löysi damin. Tuomareilta palautetta kiireisestä lähetyksestä kakkoselle sekä siitä, että Essi joutui etsimään damia jonkin aikaa.

Rasti 4:Ohjaus pellolta 14/20p
Lyhyt seuruutus, laukauksesta pysähdys ja seuruutus jatkui lähetyspaikalle. Essi lähti valumaan linjaa nähden vasemmalle, mutta tein päätöksen olla tässä vaiheessa puuttumatta ja antaa sen jatkaa matkaa pellon reunaan saakka, jonne pysäytys ja oikealle ohjaten melko sujuvasti damille. Olin supersupertyytyväinen, tuomarit olisivat tietenkin toivoneet näkevänsä suoran ohjauksen, ja siitä lähti hieman pisteitä, mutta onnistunut damin talteenotto joka tapauksessa!

 

Alokasluokka

 

8.7.2010 Mustiala, tuomareina  Reima Ronkainen (rasti 1), Pekka Uusimäki (rasti 2), Harri Sivén (yt) (rasti 3) ja Heikki Nevalainen (rasti 4), ALO2, 66p.

Rasti 1: seuruutus ja 1-markkeeraus 10/20p
Ensin noin 6 metrin seuruutus ilman hihnaa tuomarin tahtiin, sitten pysähdyttiin, jolloin ammuttiin laukaus ja heitettiin markkeeraus pellolle hieman pidempään heinikkoon. Matka oli noin 50m. Tehtävä meni muuten ongelmitta, mutta Essi joutui hakemaan pudotusta pidempään. Itse pidin hermoni kasassa, enkä puuttunut asiaan, koska tiesin sen lopulta löytävän damin, niin kuin se tekikin. Oletin, että tehtävästä olisi tullut pisteitä 12-15 väliltä, koska Essi suoritti tehtävän itsenäisesti ja alkuosa meni hyvin, siksipä finaalipaikkaa odottaessa oli hienoinen pettymys, kun pisteitä oli tullut vain 10.

Rasti 2: 1-markkeeraus 20/20p
1-markkeeraus metsän reunaan pusikon taakse. Koiran sai lähettää laukauksen jälkeen, kun tuomari antoi luvan. Pisteet kertokoot, kuinka sujui. :)

Rasti 3: Eteenohjaus 18/20p
Eteenohjaus, noin 40 metriä pellolla olevalle kepille. Haasteena tässä tehtävässä oli metsän reunassa oleva ampuja, joka selvästi veti koiria puoleensa, kuten myös metsä itsessään. Essi ohjautui oikeaan paikkaan kerta käskyllä, paikansi pillityksellä damin. Se jäi hetkeksi dami suussaan "poseeraamaan", joten pillitin sen luokse, josta pieni pistemenetys.

Rasti 4:Lähihaku 18/20p
Lyhyt seuruutus lähetysalueelle, laukaus ampujan liikkuessa lähihakualueen poikki ja lähetys hakualueelle. Alue oli n. 20 metrin päässä oleva ojanpohja. Mikäli koira olisi siirtynyt metsän puolelle, olisi se poissa hakualueelta. Tehtävä sujui helposti alusta loppuun, Essi löysi damin nopeasti ja palautti vauhdikkaasti.
 

13.05.2010 Korpilahti, tuomareina Reima Ronkainen (rastit 1 ja 2), Pekka Uusimäki (rasti 3) ja Heikki Nevalainen (yt) (rasti 4), ALO1, 80p, sij. 4.

Rasti 1: Markkeeraus, 19/20p 
Lähetyspaikka oli pellolla, heitto tuli noin 30 metrin päähän pellon reunasta alkavan metsän puolelle suurehkon kivenlohkareen taakse laukauksen kanssa. Koiran sai lähettää tuomari luvalla. Tämä tehtävä oli Essille helppo. :)

Rasti 2: Ohjaus pellolta metsään, 15/20p 
Suorituspaikka oli sama kuin 1 tehtävässä, mutta lähetyspaikka oli pellolla kivenlohkareeseen nähden toisella puolella, samoin metsään menevä linja. Tehtävä motivoitiin laukauksella, sitten koiraa sai seuruuttaa muutaman metrin tai lähettää niiltä sijoiltaan. Seuruutin Essiä ja lähetin linjalle. Markkeerauspaikka veti sitä puoleensa ja se kaartoi linjaan nähden vasemmalle. Pysäytin sen ja annoin käskyn edetä linjan suuntaan, jolloin Essi sai damin talteen.

Rasti 3: Markkeeraus pienen lammikon toiselle puolelle 12/20p
Laukauksen saattelemana heitettiin markkeerausheitto pienen vesilammikon vastarannalle. Koiran tuli uida yli, poimia dami ja palauttaa joko veden tai maan kautta. Jujuna oli lammikon pienuus, joka houkutteli koiria kiertämään lammen rantaa myöten sekä se, että heitto tuli lammikon taakse maalle eikä veteen. Essin ensimmäinen ajatus oli kiertää lampi, muta pysäytin sen ja ohjasin veden yli. Tässä vaiheessa unohdin vastarannalla damin putoamispaikan ja lähihakupillitin Essiä kahteen otteeseen ihan minne sattuu. Essi kuitenkin sitkeästi änkesi kohti damia ohjaajan kohelluksesta huolimatta ja sai sen ylös. Palautus tuli maata pitkin. Sain tuomarilta "hieman" palautetta omasta toiminnastani, onneksi minulla on fiksu koira...

Rasti 4: Markkeeraus ja ohjaus 17/20p
Markkeerausheitto tuli laukauksen saattelemana pellon alarinteeseen (noin 50m?), koira näki heitosta vain kaaren eikä ohjaaja nähnyt koiraa kuin lähetyksen alkuosuuden. Essi hoiti ensimmäisen osuuden kotiin hyvin lukuun ottamatta sitä, että se kävi tarjoamassa damia ensin ampujalle ja hyppäsi vielä palautuksen jälkeen tuomaria vasten (tästä näki, että pitkä päivä nosti sen kierroksia). Ohjauslinja oli 90 asteen kulmassa markkeerauksesta ojan yli metsään noin 30metriä, tämä oli Essiltä kutakuinkin täydellinen suoritus.

Finaali: 17/20p
Finaalissa tehtiin parityötä. Alokasluokassa molemmille koirille heitettiin laukauksen kanssa ykkösmarkkeeraus pellolla noin 100m(?) päähän ylärinteen taakse niin, että koira näki heittokaaren, mutta ei putoamispaikkaa. Essi hoiti homman tyylikkäästi ja mieli oli päivän päätteeksi enemmän kuin hyvä. :)

 

01.05.2010 Pieksämäki, tuomareina Harri Siven (rastit 1 ja 2) ja Matti Tenhunen (rastit 3 ja 4 ), ALO3, 45p.

Rasti 3: seuraaminen, markkeeraus ja ohjaus, 13/20p
Käveltiin tuomarin tahtia noin 5 metriä. Pysähdys, laukaus ja markkeerausheitto ohjaajasta 40m eteenpäin kapean mäntyrivistön taakse. Essi markkeerasi hyvin, juoksi damille ja tässä vaiheessa ajattelin, etten pillitä luoksetulokutsua, koska se tulee kuitenkin suoraan luokse. Väärin arvioitu, sillä Essi kävi damin kanssa moikkaamassa heittäjää ja ampujaa ennen palauttamista. Tuomari tulkitsi tämän dami suussa etsimiseksi, josta pisteitä katosi useita. Tehtävä jatkui niin, että koiran palauttaessa markkerauspaikalle vietiin dami koiran näkemättä ja tämä otettiin ylös ohjauksella. Koska epäilin heittäjän ja ampujan edelleen kiinnostavan Essiä istutin sen ensin kuono heidän suuntaansa ja sanoin "ei!", sitten käänsin Essin ohjauksen suuntaiseksi ja eteenlähetys, nouto ja myös palautus sujuivat ongelmitta, luoksetulon suoraviivaisuuden varmistin tällä kertaa pillittämällä. ;)

Rasti 4: 1-markkeeraus pieneen notkoon, jossa pensaikkoa, 8/20p
Lähetys tapahtui pellolta, laukauksella höystetty heitto tuli vain noin 30 metrin päähän rinteen alapuolelle tiheähköön kasvustoon. Essi markkeerasi heiton putoamispaikan hyvin, mutta lähti liikkeelle tuomarin sanoessa "seitsemän". Loikattuaan eteenpäin se muisti itse, että ei Katin ääni kyllä tuollainen ole eikä ehkä lähtökäskykään ja istahti niille sijoilleen. Pyysin sen viereen, josta uusin lähetyksen (ja samalla hävitin 10 pistettä), Essi löysi damin lähetyssählingistä huolimatta nopeasti ja palautti sen aikailematta. Työtapaturma, jonka epäilin johtuvan siitä, että annoin aika laimean "odota" käskyn. Seuraavilla rasteilla tätä ongelmaa ei enää ollut, mutta malttitreeniin lisäämme tuomarin lähetysluvan antamisen, jonka jälkeen ei tapahdu mitään.

Rasti 1: markkeeraus ja ohjaus, 9/20p
Pellolle tuli heitto, jonka heittäjä heitti pellon vieressä kulkevan hiekkatien vastakkaiselta puolelta pienen männyn takaa. Essi markkeerasi heiton hieman liian pitkäksi, mutta palasi oma-aloitteisesti oikealle alueelle ja paikansi ja palautti damin. Tehtävä jatkui eteenohjauksella 90 astetta markkeerauspaikasta sivusuuntaan. Matkaa lähetyspaikalta n. 30 metriä. Jälleen istutin Essin ensin markkeerauksen suuntaan sanoen "ei!" ja sitten rintama suunta ohjausdamille. Essi eteni linjaa todella hyvin, mutta harmittavasti juoksi aivan damin vierestä saamatta siitä ajoissa vainua. Tämän jälkeen jouduin pysäyttämään Essin, ohjaamaan sitä sivusuunnassa vasemmalle, sitten taas pysäyttämään, kutsumaan takaisin päin, taas ottamaan hieman eteen ja oikealle ennen kuin dami löytyi. Mutta se löytyi ja Essi oli hyvin kuulolla ohjauksen ja pysäytysten kanssa, tästä olin niin iloinen, että vaikka pisteet olisivat menneet nollille, olisin ollut onnistumiseen tyytyväinen.

Rasti 2: lähihaku, 15/20p
Hakualue oli noin 30 m leveä ja viitisen metriä leveä jyrkkä harjanne, joka oli risukko- ja heinikkopeitteinen. Lähetys tapahtui noin 20 metrin päästä, dameja alueella oli neljä ja mahdollisimman monta täytyi saada 1,5 minuutissa ylös. Sain Essin helposti alueelle ja kaksi damia talteen määräajassa. Nenänkäyttöharjoittelu on tuottanut tulosta ja Essi haki todella hienosti piilotetut damit. Jos ohjaaja olisi ollut jälleen kerran nohevampi, olisimme saattaneet saada myös kolmannen damin määräajassa ylös. Ideana nimittäin oli, että ohjaajan olisi  kannattanut liikkua jo valmiiksi uuteen lähetyspaikkaan vastaanottamaan palautusta ja lähettää koira suoraan uuteen hakuun, eikä odottaa palautusta lähetyspaikalla ja sitten seuruuttaa koiraa uudelle lähetyspaikalle, kuten minä tein, vaikka juuri ennen omaa vuoroa mm. Taru minua ohjeisti, miten kannattaa toimia. ;) Olin kuitenkin lähihaun idean ja nenänkäytön avautumiseen Essin kanssa NIIN tyytyväinen, että päivän saldo oli plussan puolalla ja reilusti.

 

18.10.2009 Hauho, tuomareina Reima Ronkakainen (rasti 1) Mika Lappalainen (rasti 2), Heikki Nevalainen (rasti 3) ja Pekka Uusimäki (rasti 4 ), ALO0, 42p.

rasti 2: 1-markkeeraus hamppuseinämän läpi, 16/20p
Lähetys tapahtui noin 15 metrin päästä hamppuseinästä. Koira joutui etenemään korkeassa heinässä. Seinästä näki kyllä läpi mutta koiralle selvänä näkyi vaan hampun takana heitetyn heiton keskikaari. Damin laskupaikka oli avopellolla, helposti löydettävissä noin 5 metrin päässä seinämästä. Tämä meni meiltä hienosti pientä alkuvinkaisua lukuun ottamatta, näennäisestä helppoudestaan huolimatta tehtävä osoittautui usealle koirakolle vaikeaksi.

rasti 1: seuraaminen, markkeeraus ja seuraaminen, 18/20p
Käveltiin tuomarin tahtia noin 10 metriä. Pysähdys ja koiran tuli istua itse ilman käskyä, laukaus ja markkeerausheitto ohjaajasta 90 astetta oikealle metsään. Välimatka noin 40 metriä. Heiton jälkeen koiraa seuruutettiin vielä viitisen metriä. Heitto osoittautui monelle koiralle hankalaksi ja paukkunoutoon karattiin monta kertaa. Essi oli todella mainio, kaksi pistettä lahjoitin pois vahvistamalla (varmaan turhaan) istumista käskyllä.

rasti 4: eteenohjaus, 8/20p
Dami oli heitetty ohuen hamppuseinän sisään mutta paikka oli merkitty kepillä, jossa heilui valkoinen nauha. Matkaa lähetyspaikalta n. 30 metriä. Essi meni hieman krepistä sivuun eikä huonoksi onneksi saanut riittävästi hajua damista, vaikka sen muutamaan kertaan oikeaan paikkaan sainkin ohjattua. Lopulta päätin heittää hyvästit mahdolliselle finaalipaikalle, ottaa Essin vierelle ja lähettää uudelleen tehtävän onnistumiseksi ja vaikka pisteet tästä puolittuivatkin, saimme damin ylös. Tuomari kehui tällä rastilla Essin ohjautuvuutta ja totesi, että oli hieman huonoa tuuria ja kokemattomuutta, ettei se saanut vainua damista, koska meni muutaman kerran täysin vierestä.

rasti 3: lähihaku, 0/20p
Aloitettiin hihnassa seuraamisella, laukauksesta pysähdys, jonka jälkeen seurautettiin lähetysalueelle. Hakualue oli noin 15 m leveä mutta vain runsaan metrin syvä hamppuseinä. Lähetys tapahtui noin 15 metrin päästä. Sain Essin helposti alueelle, mutta se laajensi aluetta aluksi liikaa taakse, joten tähän tuhlaantui aikaa. Jonkin ajan päästä saimme yhden damin ylös. Lähetin Essin uudelleen alueelle ja sain tehdä töitä, että se pysyisi oikealla alueella. Tämä kuitenkin onnistui, mutta toinen dami ei vain noussut määräajassa, vaikka kaikki edellytykset siihen oli olemassa, koska Essi liikkui suuren osan ajasta aivan oikealla alueella. Luulen, että tähän auttaa edelleen harjoittelu niin, että damit ovat kunnolla piilossa ja tämä etenkin vierailla dameilla sekä täysin uusilla dameilla. Vaikka Essi ei mitenkään hyljeksikään vieraita dameja, epäilen kahden viimeisen rastin perusteella, ettei se "osannut" luottaa tarpeeksi vieraan kätketyn damin hajuun ja kaivaa niitä esille nopeasti, vaan jatkoi enemmänkin etsimistä silmillään.
 

03.10.2009 Valkeala, tuomareina Pauliina Ahola (rastit 2 ja 4) ja Miso Sipola (rastit 1 ja 3), ALO 0, 28p

1.rasti
Ykkösmarkkeeraus (heitto+laukaus)  tiheään vatukkoon, lähetys pellolta. Essi juoksi ilmeisesti putoamispaikasta yli, vaikka lähtikin suoraviivaisesti aivan oikeaan suuntaan. Odottelun jälkeen ilmestyi takaisin pellon laitaan, josta sain sen muutamalla kehotuksella etsimään oikeasta paikasta ja dami palautui minulle.  10/20 pist.

2.rasti
Seuraamista ja lähihaku. Ensin noin 10-15m seuraamista ilman hihnaa tuomarin tahtiin ja laukauksesta pysähdys. Ampuja käveli hiukan lisää taakse ja vasemmalle sivusuunnassa hakualueeseen nähden ja ampui toisen laukauksen. Pellolla oli pitkä ja kapea kaistale pitkää heinikkoa, jonne damit oli piilotettu heinän alle. Ampuja ilmeisesti veti useampia koiria kovasti vasemmalle ja siksi näytin Essille ampujan suuntaan ja sanoin "ei". Sitten lähetin sen hakualueelle pellolta ojan yli,  sainkin sen ensimmäisellä lähetyksellä oikeaan paikkaan. Essin päästyä oikealle alueelle annoin heti lähihakupillityksen, vaikka jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut viisasta  antaa sen edetä heinikossa huomattavasti pidemmälle, koska tuomari oli ohjeistanut, että damit ovat 30-60metrin päässä lähetyspaikasta. Kun Essi ei heti pillityksen jälkeen saanut hajua dameista, se tuli ulos heinikosta, enkä saanut sitä enää uudella lähetykselläkään oikeaan paikkaan, eikä siis yhtään damia saatu ylös.  0/20 pist.

3.rasti
Jäniskevennys... Pellolle oli viritetty jänisviehe, joka lähti liikkeelle koiran nähden ja kun viehe oli puolessa välissä linjaa, ampuja ampui laukauksen, sitten viehe katosi metsään. Metsän reunassa, samassa kohdassa, minne jänö sujahti oli ohjausdami, alkulinjassa oli myös yksi ylitettävä oja. Koira ei tietenkään saanut rynnätä jänön perään, vaan sen tuli odottaa lähetyslupaa. Etukäteen jännitin Essin (the rabbit-killer...) reaktiota vieheeseen, mutta Essi pysyi rauhallisesti paikallaan. Pisteet kariutuivat osaltamme hieman odottamattomaan asiaan, eli vieheen vastaanottaneeseen avustajaan, joka oli kyyryssä ojassa ohjausdamin vieressä. Essin havaittua avustajan se jäi tököttämään linjalle ja haukkui ojassa olevaa outoa tyyppiä. Uusintalähetyksellä sama juttu. Kävimme yhdessä Essin kanssa katsomassa damin (ja avustajan), ja tokihan ohjaus tämän motivoinnin jälkeen onnistui. 0/20 pist.

4.rasti
Ykkösmarkkeeraus pellolta ojanvarsipuuston taakse ryteikkölampeen.  Tässä tehtävässä dami tuli hyvin talteen! 18/20 pist.
 

29.8.2009 Nilsiä, Palonurmi, tuomareina Reima Ronkainen (rastit 2 ja 4) ja Pekka Uusimäki (rastit 1 ja 3), ALO3, 48p

Ensimmäisellä rastilla oli tehtävänä ohjaus alaspäin viettävää peltoa pitkin ojalle, jossa ohjausdami sijaitsi. Tehtävään motivoitiin laukauksella ojaa kohti, ohjausmatka oli arvioituna noin 30m. Essi kaartoi linjan loppupuolella ampujan vetämänä vasemmalle, josta ohjasin sitä ojaa pitkin oikealle ja damille. Tehtävä meni hyvin, mutta harmillisesti Essi vinkui hieman ennen laukausta ja koska tämä vinkuminen on Wt-sääntöjen mukaan vakava virhe, joka pudottaa pisteet puolella maksimipisteistä, saimme tältä rastilta 10p.

Toisella rastilla (jonka suoritimme ensimmäisenä, rastit menivät luokassamme järjestyksessä 2,1,4 ja 3) tehtävänä oli laukauksella motivoitu ykkösmarkkeeraus veteen, matka arvioituna noin 50m. Tehtävä oli sinällään helppo, mutta vaikeuksia monelle koiralle aiheutti mutainen lähetyspaikka ja ilmeisen matala mutapohjainen lampi, jossa koirien oli työläämpää edetä. Myös tiheä lumpeikko vaikeutti osalla damin havaitsemista. Essi markkeerasi hyvin, lähti rauhallisesti veteen, ui kohti damia ja kun se näyttimenevän pari metriä damin vierestä, vihelsin "siinä" pillityksen kaiken varalta. Essi kääntyikin damille ja palautti sen hyvin. Pisteitä saimme 15p.

Kolmannella rastilla oli lähihaku, lähetys pellolta metsään noin 30 metrin matkalta, metsässä pienellä alueella kolme damia, joista kaksi piti saada ylös. Tätä tehtävää ei motivoitu koiralle, vaan lähetys tapahtui sokkona. Ensin metsänraja meinasi muodostaa meille seinän, Essi eteni pellon laitaan saakka ja yritti sieltä kaartaa itsepintaisesti vasemmalle peltoa pitkin. Kun en saanut sitä ensimmäisellä lähetyksellä oikealle alueelle, kutsuin sen takaisin ja lähetin uudelleen. (Tästä uudelleen lähetyksestä pisteet putoavat automaattisesti puoleen maksimista.) Vieläkin pellon reuna veti Essiä puoleensa, mutta sain sen käännettyä oikealle alueelle, josta ensimmäinen damin löytyi nopeasti. Sitten uusi lähetys, taas pysäytys, kun linja veti vasemmalle, ohjaus metsään ja toinen dami talteen. Luojan kiitos saimme nuo kaksi damia tällä kertaa, aikaisemmilla suorituskerroilla juuri lähihausta puuttumaan jäänyt dami on nollannut suorituksemme! Pisteitä rastilta 7p.

Neljäs rasti oli laukauksella motivoitu ykkösmarkkeeraus pellolle. Ennen lähetystä koiraa seuruutettiin lyhyt matka, istutettiin odottamaan laukausta ja heittoa. Matkaa oli arviolta 35m, heitto helposti näkyvä, mutta haastetta aiheutti pidempi heinä, jonne dami "hävisi" sekä se, ettei pellolla ollut maamerkkejä koiran markkeerauksen tueksi. Essi seurasi todella hyvin, istui hiljaa markkeeraten hyvin. Se etsi damia pienen hetken oikealta alueelta ja palautti sen tehden pienen kaaren ampujan kautta. Pisteitä 16p.

 

11.7.2009 Rantsila, tuomareina , Roger Westerman, Ruotsi (rastit 1 ja 2) ja , ja Sören Swärdh, Ruotsi (rastit 3 ja 4), ALO 0, 31p

Ensimmäisenä rastina oli ykkösmarkkeeraus mutaiseen suolammikkoon, tämän Essi markkeerasi hyvin ja palautti muuten hyvin, mutta pudotti damin noin metrin ennen palautusta ravistellakseen, mikä on Essille todella harvinaista. Pisteitä menetimme varmasti myös siitä, kun kannustin Essiä tulemaan suoraan mutalöllön yli, pisteitä tärkeämpää on mielestäni kuitenkin suoraviivainen palautus. 15p.

Toisena rastina oli vesiohjaus samaisessa jontkassa, koiran tuli edetä noin 30 m matka vedessä olevaan saarekkeeseen, jossa dami oli. Vesiohjauksissa meillä näkyy vielä se, ettei niitä ole harjoiteltu riittävästi, eli Essi ei vielä luota siihen, että ohjaan sen damille myös vedessä, joten en saanut etenemään sitä läheskään riittävästi oikeaan suuntaan. Toinen tehtävä oli tällä rastilla veneestä kaislikon taakse tullut markkeeraus, jonka Essi paikansi ja palautti upeasti. 8p.

Kolmantena rastina oli myös ykkösmarkkeeraus koealueen toiseen suolampeen. Koira näki heiton, mutta ei pudotuspaikkaa. Essi hoiti tämän tehtävän hienosti kotiin. Rastin toinen osio oli maaohjaus samalta paikalta 90 astetta sivusuuntaan. Ongelmia aiheutti monille koirille se, että markkeeraus lampeen painoi niiden mielessä, lampi ja lammen rannalla seisova ampuja vetivät monia koiria puoleensa, koska ohjauslinja meni aukealla turvesuolla, eikä esim. ohjausta helpottavaa polkua päässyt missään vaiheessa syntymään. Essikin kaarsi ensin linjaan nähden vasemmalle ampujaan päin. Kutsuin sen kaksi kertaa takaisin ja lähetin uudelleen, oli erityisen hankalaa saada pikkutollerin kuono oikeaan suuntaan, koska se tsuumaili kokoajan ampujaa. Lähetyksessä Essi kaartui taas vasemmalle, joten pysäytin sen pillillä ja ohjasin oikeaan, kun se oli oikeassa kohdassa. Ja avot', Essi ohjautui damille ja palautti sen kauniisti. 8p.

Neljäs rasti oli lähihaku vesiuomassa. Kaislatuppaisiin oli kätkettynä kolme damia, joista kaksi piti saada ylös. Ensimmäisen saimme suht helposti, sen jälkeen ohjasin Essiä hieman liian pitkään väärässä kohdassa, kunnes tuomari ohjeisti meitä siirtymään uoman vartta eteenpäin. Siellä näinkin damin jo pilkottavan heinätuppaasta, mutta myös tässä näkyy vesityön harjaantumattomuus, Essi ei vielä luottanut ohjaukseeni vedessä riittävästi, eikä edennyt tuppaalle saakka. 0p.

16.5.2009 Siilinjärvi, tuomareina Pauliina Ahola ja Miso Sipola, ALO 0, 48p.

Ensimmäisenä rastina oli ykkösmarkeeraus laukauksen kera hiukan vinoon koirasta nähden, sekä matkalla oli ojan ylitys. Essi lähti markkerauslinjalle oikeansuuntaisesti, mutta ylitti ojan vinon linjan sijaan suoraan, jolloin ajautui ojan toisella puolella sivuun oikeasta linjasta ja juoksi damin ohi. Kaartaessaan takaisin, se osui damille ja palautti sen nätisti. 17p.

Toisena rastina oli lähihaku, lähetys  alueelle noin 30 metrin päästä, ennen hakualuetta ojan ylitys, damit (5kpl) piilotettuna heinien alle. Alueella ammuttiin kaksi laukausta. Tehtävän suorittaminen edellytti kahden damin löytämistä. Essi laajensi hakua reilusti liikaa, oli kuitenkin lopulta ohjattavissa alueelle takaisin ja sai palautti yhden damin. Uusi lähetys johti taas hakualueen ylittämiseen ja liian laajaan hakuun, emmekä saaneet toista damia ylös määräajassa. 0p.

Kolmas rasti oli ykkösmarkkeeraus (laukaus) ojan yli penkan taakse, paluumatkalla motivointilaukaus ohjaukselle, joka tuli markkeerausdamin paikalle. Essi eteni markkeeraukselle suoraviivaisesti, pysähtyi paluumatkalla dami suussa ja kääntyi katsomaan mistä laukaus tuli ja  damin, ohjaukselle eteni suoraan, tosin meinasi kaartaa metsäsaarekkeen ja pellon välisen rajan mukaisesti sivuun, mutta korjasi suunnan itse ilman puuttumista asiaan. 16p.

Neljäs rasti oli kaksoismarkkeeraus, joista toinen heitto tuli pellolle ja toinen ojan yli metsän puolelle penkalle. Essi suoritti tehtävän todella hienosti, pisteitä putosi harmillisesti vinkumisesta (oli pientä, mutta kuultavissa kuitenkin). 15p.