Avoin luokka:

26.08.2018 Kuhmo, Kainuun Noutajat ry, tuomari Sanna Rantanen, AVO0

Koesuorituksen arvostelu:

a) Jäljestämishalukkuus 0-06 0
b) Jäljestämisvarmuus 0-12 0
c) Työskentelyn etenevyys 0-10 0
d) Lähdön, kulmauksien, makauksien sekä katkon selvittämiskyky sekä tiedottaminen/kaadolla haukkuminen 0-14 0
e) Käyttäytyminen kaadolla 0-03 0
f) Yleisvaikutelma 0-05 0
Laukauksen sieto   Hyväksytty
Pisteet max 50 0, palkinto AVO 0

Koeselostus: Jäljen ikä 20,01 h.

Jäljen alun tuntumasta nousee teeriparvi. Ohjaaja saa ansiokkaasti Ingaa rauhoiteltuaan sen kuitenkin tarttumaan jäljestystehtävään ja työ alkaa. Inga jäljestää paljon ilmavainulla hieman aaltoillen. 1. osuuden puoliväliä ennen tarkistellaan riistajälkiä ja -jätöksiä pitkään jäljen molemmin puolin. Tehtävä unohtuu, 1. hukka. Osuus loppuun hyvin. Kulmaa lähestyttäessä kuullaan jälleen lintuparvi ja Ingan matka jatkuu kulmalta suoraan. Makaus matkalta merkataan hyvin, mutta kun kulmaa ei noteerata todetaan toinen hukka. 2. osuus hyvin muutamalla pienellä tarkistuksella. Osuuden loppu ilmavainulla sivussa, mutta taitava kaarto sivusta suoraan makaukselle, joka merkataan ja matka jatkuu edelleen ilmavainulla uudelle osuudelle. Osuus hyvin lähes loppuun, sitten määrätietoisesti jäljeltä nenä pystyssä pois. Kolmas hukka ja kokeen keskeytys. Inga on varsin taitava nenän käyttäjä, mutta tänään riista vei voiton verijäljestä.

 

12.08.2018 Virrat, Novascotiannoutajat ry, tuomari Juha Pelttari, AVO1

Koesuorituksen arvostelu:

a) Jäljestämishalukkuus 0-06 5
b) Jäljestämisvarmuus 0-12 11
c) Työskentelyn etenevyys 0-10 8
d) Lähdön, kulmauksien, makauksien sekä katkon selvittämiskyky sekä tiedottaminen/kaadolla haukkuminen 0-14 11
e) Käyttäytyminen kaadolla 0-03 2
f) Yleisvaikutelma 0-05 4
Laukauksen sieto   Hyväksytty
Pisteet max 50 41, palkinto AVO 1

Koeselostus: Jäljen ikä 22,36 h.

Lähtö ei meinaa kiinnostaa koiraa. Ohjaajan kanssa se saadaan tutkittua. Eteneminen on hieman reipasvauhtista ja ilmavainuista. Ensimmäinen osuus jälkitarkasti. Makaus nopeasti merkaten, saisi viettää siinä vähän kauemmin aikaa. Kulma yli ja sieltä kaarroksella toiselle osuudelle. Se kanssa jälkitarkasti. Toisen kulman ohittaa sisäkautta, syylliseksi paljastui hirven polku. Siletä kaartaa takaa toiselle makaukselle, joka merkataan. Kolmannella osuudella koira rupeaa enempi hakemaan jälkeä. Tekee useampia tarkastuslenkkejä. 50 metriä ennen sorkkaa tulee koiralle väsy ja työskentely seisahtuu jäljen päälle. Hetken huilauksen ja kehoituksen avittamana jäljestys jatkuu. Kaadolle suoraan ja jää paikalleen. Voisi olla kiinnostuneempi sorkasta.

 

22.07.2018 Kuhmo, Kainuun Noutajat ry, tuomari Arto Kylmälä, AVO2

Koesuorituksen arvostelu:

a) Jäljestämishalukkuus 0-06 3
b) Jäljestämisvarmuus 0-12 6
c) Työskentelyn etenevyys 0-10 5
d) Lähdön, kulmauksien, makauksien sekä katkon selvittämiskyky sekä tiedottaminen/kaadolla haukkuminen 0-14 10
e) Käyttäytyminen kaadolla 0-03 3
f) Yleisvaikutelma 0-05 3
Laukauksen sieto   Hyväksytty
Pisteet max 50 30, palkinto AVO 2

Koeselostus: Jäljen ikä 19,45 h.

Ingalle osoitetaan alkumakaus ja ohjataan jäljelle. Heti alussa Inga singahtaa jäljen oikealle sivulle pienelle pistolle, josta palaa kehoituksella. Tämän jälkeen tovi jälkitarkasti, kunnes ilmavainu vie jäljen sivuun. Sieltä palataan jäljelle. Jäljen päälle palattuaan Inga piehtaroi sammalikossa, kunnes ohjaajan kehoituksella jatkaa työskentelyä. Kulman oikaisee ja makuu jää merkkaamatta. Toisen osuuden alku jäljellä tai tuntumassa. Puolivälissä ote herpaantuu ja alkaa hapuilu jäljen molemmin puolin. Lopulta Inga ajautuu niin kauas jäljestä, että annetaan hukka. Puhtaalta jäljeltä kulmalle, joka tarkasti makuu merkaten. Kolmas osuus isolta osin ilmavainulla jäljen molemmin puolin edeten. Kaadon vainuaa kaukaa ja sorkalle hieman sivusta. Ajoittain hyvää työtä, joten selvästi Ingassa on jälkikoiran ainesta kunhan kokemusta karttuu.